Noua Casă 2024: Mai puțini bani pentru cei care vor să-și ia o locuință anul acesta

Programul Noua Casă, prin care românii care vor să ia credite garantate de stat pentru cumpărarea unei locuințe noi, va continua și în 2024. 

05 feb. 2024, 11:06
Noua Casă 2024: Mai puțini bani pentru cei care vor să-și ia o locuință anul acesta

Noua Casă 2024. Guvernul a stabilit ca valoarea plafonului garanţiilor care pot fi emise anul acesta să fie stabilită la un miliard de euro, cu jumătate de miliard mai mică decât cea a plafonului din 2023.

„Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2024 asigură continuarea în condiții optime a programului Noua Casă, fără a se crea disfuncționalități resimțite în rândul beneficiarilor persoane fizice, în special a beneficiarilor tineri și foarte tineri, care doresc achiziționarea unei locuințe”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit măsura în faza de proiect, citată de avocatnet.ro.

Citește și: De ce părinții nu ar trebui să lase nimic copiilor în testament. Un avocat a dezvăluit motivele

Tototdată, prin Ordinul 141/2024, Ministerul Finanțelor a stabilit nivelul comisioanelor folosite în cadrul programului Noua Casă. Astfel, pentru 2024, comisionul de gestiune al garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în cadrul programului Noua Casă este de 0,15% pe an calculat la soldul garanției statului, iar comisionul unic de analiză este de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de FNGCIMM.

Normele programului stabilesc că valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, iar avansul este de 5% – pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.

Citește și: Pensii 2024. Câţi bani vor primi românii care au muncit 35 de ani pe salariul minim

În cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului poate ajunge la 119.000 de euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.

Dobânda creditelor este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor, la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.

Locuințele achiziționate prin programul Noua Casă nu se pot vinde timp de cinci ani de la cumpărare.