Diferența dintre programul ”Noua casă” și un credit imobiliar. Cum știi să alegi ce e mai potrivit pentru tine

Românii care își doresc o locuință trebuie să știe că există două posibilități, în afara situației în care doritorii să aibă deja banii necesari.

02 feb. 2024, 18:18
Diferența dintre programul ”Noua casă” și un credit imobiliar. Cum știi să alegi ce e mai potrivit pentru tine

Persoanele care își doresc o locuință trebuie să știe că există două posibilități, asta în cazul în care aceștia nu au deja banii necesari.

Citește și Prima Casă 2024, se dau 66.500 de euro. Schimbări importante, cine îşi mai poate lua locuinţă cu garanţii de la stat

Este vorba despre cunoscutul program ”Prima Casă” sau ofertele băncilor de credite imobiliare.

„Noua Casă” este un program guvernamental lansat pentru tineri și familii tinere, iar principala sa caracteristică este dobânda redusă.

Un soi de facilitate pentru cei aflați la început de drum și care consider că au nevoie de o locuință în loc să aleagă varianta cu chirie.

Creditul ipotecar este soluția oferită de bănci. Ofertele sunt diverse, aproape diferite de la bancă la bancă. Mai mult ca sigur, dobânzile sunt mai mari decât în cazul programului „Noua Casă”.

Pentru cei care doresc o locuință există doar două posibilități, în afara situației ca doritorul să aibă deja banii necesari.

Programul „Noua Casă” se remarcă prin costuri inițiale mai mici, fiind o opțiune atractivă pentru cei care îndeplinesc criteriile. Creditul ipotecar variază semnificativ în funcție de ofertele băncilor și poate implica costuri inițiale mai mari.

Perioada de rambursare poate varia, dar în general, creditul ipotecar oferă mai multe opțiuni în acest sens.

De asemenea, programul „Noua Casă” are termene fixe, adaptate specific programului. Cu toate aceste diferențe, alegerea între cele două tipuri de credite depinde în mare măsură de nevoile și circumstanțele individuale ale cumpărătorului.

Ce susțin agenții imobiliari

„Depinde foarte mult de buget. După cum bine știți, apartamentele de două camere pot să se încadreze într-un buget de 70000 € sau mult peste 70000 € în condițiile în care targeteaza o zona ultracentrală”,

spune Alex Printz, specialist în imobiliare.

„Haideți să vorbim despre cea mai mare parte a populației și să ne gândim că, probabil, un apartament cu două camere costă în jur de aproximativ 70000 €. Oamenii au la dispoziție două produse. Vorbim de creditul ”Noua casă”, un produs care și-a dovedit deja fiabilitatea în timp, și creditul ipotecar”, adaugă Printz.

Cei care nu au, sau au doar un avans mic din valoarea creditului, pot accesa creditul ”Noua casă”, un credit extrem de bun pentru cei care nu au un avans mare pe care să-l plătească la începutul creditului.

„Programul ”Noua casă” are însă și dezavantaje, de care trebuie neapărat să țineți cont. Un credit ”Noua casă” se acordă undeva la două luni de zile și asta probabil din cauza birocrației. Asta înseamnă că trebuie să aveți înțelegere din partea proprietarului pentru a sta în relația de antecontract toată această perioadă”, adaugă specialistul în imobiliare.

„Totodată, trebuie să țineți cont de faptul că, dacă pe viitor o să ajungeți în situația în care să nu mai puteți plăti creditul, și veți avea nevoie să apelați la legea dării în plată, programul ”Noua casă” nu se supune legilor dării în plată. Mai mult decât atât, trebuie să știți că executare silită este super rapidă, poate avea loc chiar și în 60 de zile. Așadar, trebuie să fiți siguri că aveți, totuși, un venit constant pe termen lung care să vă permită să plătiți acest tip de credit”, a explicat Alex Printz, potrivit Infofinanciar.ro.

Citește și Noua Casă 2024. Programul rămâne cel mai avantajos credit ipotecar. Noile condiţii aprobate de Guvern

Printre altele, pare că creditul ipotecar vine la pachet și cu dezavantaje. Aici nu mai este vorba de avansul de 5 la sută sau de 15 la sută când pragul depășește 70000 €, ci de un avans între 25000 – 35000 €, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o anumită sumă de bani înainte de a accesa creditul.