Diferenţe colosale între notele de la Evaluarea Naţională ale copiilor din mediul rural, faţă de cei din urban. Studiul care arată prăpastia dintre cele două Românii

Performanțele elevilor la examenele naționale sunt profund marcate de mediul social și economic în care cresc, iar în România, această inegalitate capătă proporții dramatice. Concluzia reiese dintr-un studiu realizat în 2024 în județul Vaslui, care a analizat rezultatele a 736 de elevi din mediul rural și urban la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a.
Filip Stan
26 mai 2025, 19:09
Diferenţe colosale între notele de la Evaluarea Naţională ale copiilor din mediul rural, faţă de cei din urban. Studiul care arată prăpastia dintre cele două Românii

Cercetarea, intitulată „Inegalități sociale în învățământul românesc” și derulată de o echipă de specialiști din cadrul SNSPA București, pune în lumină influența covârșitoare a mediului de proveniență, a educației părinților și a resurselor materiale asupra rezultatelor obținute de elevi la Evaluarea Națională 2024.

Studiul confirmă un fapt cunoscut, dar rar cuantificat în profunzime: elevii care învață în școli din orașele mari obțin cele mai bune rezultate. În județul Vaslui, nota medie a acestor elevi a fost aproape 8, cu o notă maximă de 9,90. În schimb, elevii din orașele mici au avut o medie de 6, cu note variind de la aproape 2 până la 9,70.

Situația este cu adevărat alarmantă în mediul rural, unde media notelor nu depășește 5, iar notele cele mai mici coboară sub 2. Diferența valorică dintre media obținută de elevii din rural și cea a elevilor din orașele mari este de 2,5 puncte – un decalaj uriaș în contextul unui examen național.

Un alt indicator puternic al performanței școlare este nivelul de educație al părinților. Elevii ai căror părinți au studii reduse au obținut, în medie, nota 4,82, cu o notă maximă de 8,52. Cei ai căror părinți au un nivel mediu de educație au avut o medie de 5,66, în timp ce elevii proveniți din familii cu studii superioare au obținut o medie de 7,68, cu vârful notelor ajungând la 9,90.

„Diferența între cele trei grupuri de elevi este semnificativă, în special între cei ai căror părinți au un nivel ridicat al studiilor absolvite și cei cu un nivel redus al educației. În realitate, această diferență măsoară în medie 3 puncte diferență la media obținută la Evaluarea Națională în favoarea celor ai căror părinți au absolvit studii universitare sau post-liceale”, se arată în raport, potrivit Libertatea.

Concluzia autorilor este clară: copiii ai căror părinți au un nivel scăzut de educație nu doar că obțin rezultate mai slabe, dar au și șanse reduse de a-și continua traseul educațional după clasa a VIII-a.

Citeşte şi: Calendar Bacalaureat 2025. Probele scrise încep din 10 iunie

„Decalajele educaționale se acumulează de la o generație la alta și determină consolidarea unor clivaje semnificative la nivelul populației”, avertizează cercetătorii.

Factorii economici sunt, de asemenea, strâns corelați cu performanțele elevilor. De exemplu, nota medie a elevilor care provin din familii ce dețin un autoturism personal a fost de 6,82, în timp ce copiii fără acest beneficiu au obținut, în medie, doar 4,97.

Un alt indicator important este accesul la materiale auxiliare, precum culegeri și fișe de lucru. Elevii care au avut astfel de resurse au obținut, în medie, 6,50, față de 4,25 – media celor care nu au avut acces la aceste materiale.

Diferențe notabile apar și în funcție de accesul la tehnologie. Elevii care au beneficiat de laptopuri, calculatoare sau tablete au avut o medie de 6,60, în timp ce colegii lor fără astfel de dispozitive au obținut doar 4,61. În plus, accesul la cărți și la o bibliotecă personală a influențat semnificativ performanța: 6,43 nota medie în rândul celor cu cărți acasă, față de 4,62 în rândul celor fără.

Poate cel mai frapant decalaj a fost observat în funcție de accesul la internet. Elevii conectați la internet au obținut o medie de 6,28, în timp ce cei lipsiți de acest instrument esențial au înregistrat doar 3,95.

Studiul desfășurat în județul Vaslui oferă o radiografie clară a inegalităților sistemice care afectează educația din România. Diferențele profunde între mediul rural și cel urban, impactul statutului socio-economic al familiei și accesul inegal la resurse educaționale consolidează bariere ce devin tot mai greu de depășit pentru copiii din medii defavorizate.

Citeşte şi: Bacalaureat 2025 Matematică subiecte și bareme – sesiunea specială pentru olimpici

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
Moneda națională devine istorie. Se trece la Euro. Decizia oficială de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Surpriză după surpriză pentru acești nativi. Li se schimbă toată viața
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A trăit în glorie toată viața: Este acum cap de afiș în viața de apoi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului, sărbătoare importantă pentru creștini. Tradițiile și obiceiurile obligatorii de joi
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA