Diferenţe colosale între notele de la Evaluarea Naţională ale copiilor din mediul rural, faţă de cei din urban. Studiul care arată prăpastia dintre cele două Românii

Performanțele elevilor la examenele naționale sunt profund marcate de mediul social și economic în care cresc, iar în România, această inegalitate capătă proporții dramatice. Concluzia reiese dintr-un studiu realizat în 2024 în județul Vaslui, care a analizat rezultatele a 736 de elevi din mediul rural și urban la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a.
Filip Stan
26 mai 2025, 19:09
Diferenţe colosale între notele de la Evaluarea Naţională ale copiilor din mediul rural, faţă de cei din urban. Studiul care arată prăpastia dintre cele două Românii

Cercetarea, intitulată „Inegalități sociale în învățământul românesc” și derulată de o echipă de specialiști din cadrul SNSPA București, pune în lumină influența covârșitoare a mediului de proveniență, a educației părinților și a resurselor materiale asupra rezultatelor obținute de elevi la Evaluarea Națională 2024.

Studiul confirmă un fapt cunoscut, dar rar cuantificat în profunzime: elevii care învață în școli din orașele mari obțin cele mai bune rezultate. În județul Vaslui, nota medie a acestor elevi a fost aproape 8, cu o notă maximă de 9,90. În schimb, elevii din orașele mici au avut o medie de 6, cu note variind de la aproape 2 până la 9,70.

Situația este cu adevărat alarmantă în mediul rural, unde media notelor nu depășește 5, iar notele cele mai mici coboară sub 2. Diferența valorică dintre media obținută de elevii din rural și cea a elevilor din orașele mari este de 2,5 puncte – un decalaj uriaș în contextul unui examen național.

Un alt indicator puternic al performanței școlare este nivelul de educație al părinților. Elevii ai căror părinți au studii reduse au obținut, în medie, nota 4,82, cu o notă maximă de 8,52. Cei ai căror părinți au un nivel mediu de educație au avut o medie de 5,66, în timp ce elevii proveniți din familii cu studii superioare au obținut o medie de 7,68, cu vârful notelor ajungând la 9,90.

„Diferența între cele trei grupuri de elevi este semnificativă, în special între cei ai căror părinți au un nivel ridicat al studiilor absolvite și cei cu un nivel redus al educației. În realitate, această diferență măsoară în medie 3 puncte diferență la media obținută la Evaluarea Națională în favoarea celor ai căror părinți au absolvit studii universitare sau post-liceale”, se arată în raport, potrivit Libertatea.

Concluzia autorilor este clară: copiii ai căror părinți au un nivel scăzut de educație nu doar că obțin rezultate mai slabe, dar au și șanse reduse de a-și continua traseul educațional după clasa a VIII-a.

Citeşte şi: Calendar Bacalaureat 2025. Probele scrise încep din 10 iunie

„Decalajele educaționale se acumulează de la o generație la alta și determină consolidarea unor clivaje semnificative la nivelul populației”, avertizează cercetătorii.

Factorii economici sunt, de asemenea, strâns corelați cu performanțele elevilor. De exemplu, nota medie a elevilor care provin din familii ce dețin un autoturism personal a fost de 6,82, în timp ce copiii fără acest beneficiu au obținut, în medie, doar 4,97.

Un alt indicator important este accesul la materiale auxiliare, precum culegeri și fișe de lucru. Elevii care au avut astfel de resurse au obținut, în medie, 6,50, față de 4,25 – media celor care nu au avut acces la aceste materiale.

Diferențe notabile apar și în funcție de accesul la tehnologie. Elevii care au beneficiat de laptopuri, calculatoare sau tablete au avut o medie de 6,60, în timp ce colegii lor fără astfel de dispozitive au obținut doar 4,61. În plus, accesul la cărți și la o bibliotecă personală a influențat semnificativ performanța: 6,43 nota medie în rândul celor cu cărți acasă, față de 4,62 în rândul celor fără.

Poate cel mai frapant decalaj a fost observat în funcție de accesul la internet. Elevii conectați la internet au obținut o medie de 6,28, în timp ce cei lipsiți de acest instrument esențial au înregistrat doar 3,95.

Studiul desfășurat în județul Vaslui oferă o radiografie clară a inegalităților sistemice care afectează educația din România. Diferențele profunde între mediul rural și cel urban, impactul statutului socio-economic al familiei și accesul inegal la resurse educaționale consolidează bariere ce devin tot mai greu de depășit pentru copiii din medii defavorizate.

Citeşte şi: Bacalaureat 2025 Matematică subiecte și bareme – sesiunea specială pentru olimpici

DailyBusiness
Locuri de muncă pentru români în Europa în această vară. Ce posturi sunt disponibile
Spynews
Orașul italian care a fost numit cea mai subestimată destinație de lux din Europa. Este cunoscut drept "noua Toscana"
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție incendiară în costum de baie, la 52 de ani! „Ne place la mare, la soare!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
„E ca un cec în alb!” Adevărul despre „Reconstrucția Ucrainei”, punctul din programul Guvernului Bolojan. Exclusiv
Capital.ro
Guvernul Bolojan taie aceste pensii. Anunț cum nu se poate mai clar: E dificil, dar da, coaliția e hotărâtă
Playtech.ro
Cum sunt păcăliți turiștii pe litoral să pară că mâncarea e mai ieftină. Trucul pe care l-au găsit patronii de restaurante
DailyBusiness
Taxa pe BOALĂ revine! Guvernul îi obligă pe români să plătească CASS pe anumite concedii medicale
Adevarul
Cât de mare e pericolul unor atentate teroriste în România după ce a izbucnit războiul SUA - Iran. Expert: „Riscul e acum peste tot”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Cum va fi vremea în acest weekend la munte și la mare, în România. Prognoza completă
Spynews
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Anunțul făcut de Institutul Clinic Fundeni: “Pacientul este ...“
Evz.ro
Alertă despre tranzacțiile cu cardul, de la BNR. Ce se poate întâmpla
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Invazia de fluturi i-a îngrozit pe bucureșteni! Specialiștii dezvăluie cât de periculoase sunt insectele
Cancan.ro
Ilie Bolojan a început concedierile! Noul Guvern se pregătește să dea afară bugetari - Numărul colosal al persoanelor vizate este
Playsport.ro
TAXA obligatorie de circulație, de la 1 iulie : până la 5.000 de lei pentru șoferi. Schimbarea care lovește...
Capital.ro
Șoc în România! Florin Piersic... Imaginile cumplite i-au îngrozit pe toți românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
Tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski. Serviciile de informații spun că atacul a fost dejucat
Cum faci ca mirosul de parfum să reziste mai mult timp pe piele: trucuri dezvăluite de parfumieri celebri
MediaFlux
Vacanțe în pericol: Hepatita A face ravagii în destinații preferate de români. Peste 2.000 de cazuri și 9 morți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Revoluție în primării: Viceprimarii din comunele mici ar putea dispărea! Cseke Attila anunță restructurări și tăieri de sporuri