Există mai multe diferențe între mașinile care au cutia de viteze automată și cele cu transmisie manuală, dar care consumă mai mult?
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/09/FotoJet-2023-09-22T173421.325.jpg)
O dilemă a șoferilor, când aleg o mașină, este dacă să opteze pentru un autovehicul cu transmisie automată sau manuală. Avantaje și dezavantaje sunt de ambele părți, dar când vine vorba de consum, situația e clară.
O mașină care are cutia de viteze automată consumă mai mult carburant decât cea cu transmisie manuală.
„La o mașină cu transmisie automată, sistemul stabilește la ce turație trebuie schimbată într-o treaptă superioară. De exemplu, dacă la manuală tu poți schimba din a 2-a în a 3-a la 1.800 RPM (rotații pe minut), cea automată schimbă singură la 2.200-2.500 RPM. Diferența de consum poate fi între 2 și 6 litri / 100 km. Depinde de mai mulți factori”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.
O altă diferență este fiabilitatea. În foarte multe cazuri cutiile de viteze automate s-au defectat în câțiva ani, iar costurile de reparați au fost de câteva mii de lei. Totuși, aceste situații devin din ce în ce mai rare.
Principalele avantaje ale unei mașini cu transmisie manuală, în comparație cu cele automate sunt:
- consumul de combustibil mai redus, diferența fiind între 20-50%, în funcție de stilul de conducere;
- prețul de achiziție mai mic, cu până la 30% mai redus față de cele cu transmisie automată;
control mai bun pe drumurile alunecoase, fiindcă poți controla din ambreiaj viteza de rotire a roților; - costuri mai mici de întreținere, fiindcă e mult mai ieftin să repari o cutie manuală decât una automată.
Citește și: Aproape două milioane de șoferi vor plăti cel puțin 1.006 lei din decembrie, pentru a circula cu mașina pe străzile din România„Cutiile automate sunt foarte complexe. Sunt sute de piese foarte mici, trebuie să lucrezi foarte atent și e migălos. De aceea, prețul pieselor la transmisia automată este uneori triplu, iar manopera la fel”,
a mai explicat mecanicul, pentru sursa citată.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20