Dig rupt în judeţul Neamţ. Comitet de urgenţă la Ministerul Mediului. A fost emis RO-ALERT

Autorităţile din judeţul Neamţ sunt în alertă, după ce un dig s-a rupt. Ministrul Mediului a convocat Comitetul Pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, populaţia a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

01 iul. 2021, 17:43

Dig rupt în judeţul Neamţ. Ministrul Mediului Tanczos Barna a convocat joi după-amiază, în format online, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, după ce un dig s-a rupt din cauza viiturilor produse ca urmare a ploilor torenţiale.

Dig rupt în judeţul Neamţ

Citeşte şi Cod ROŞU de inundaţii pe râuri din judeţul Vrancea. Ce zone sunt în pericol

Potrivit ISU Neamţ, incidentul a avut loc în localitatea Bălăneşti, comuna Bârgăuani.La faţa locului s-au deplasat subprefectul judeţului, angajaţi ai ISU Neamţ, voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani, administratorul iazului şi reprezentanţi de la Sistemul de Gopodărire a Apelor.

Populaţia a fost avertizată de pericol printr-un mesaj RO-ALERT.

„Se va merge din casă în casă la gospodăriile aflate în zona de risc la inundaţii (aproximativ 5 – 6 în satul Bălăneşti şi 10 – 12 în satul Ghelăeşti) pentru a asigura avertizarea populaţiei”, a transmis ISU Neamţ.

Potrivit sursei citate, sunt vizate şase familii din satul Bălăneşti şi 12 familii din satul Ghelăeşti.

Citeşte şi Prăpădul viiturilor. Inundațiile au băgat sub ape mai multe localități din Romania VIDEO

COD ROŞU de viituri în Neamţ

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare Cod roşu de viituri şi depăşiri ale Cotelor de pericol în bazinul hidrografic Valea Neagră, din judeţul Neamţ.

Potrivit hidrologilor, până la ora 23:00, pe acest curs de apă – afluent al râului Siret – ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte şi a precipitaţiilor prognozate, se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri.

Prognoza INHGA arată că, până la ora 00:00, va fi Cod galben de inundaţii, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice: Timiş – bazin amonte S.H. Caransebeş (judeţul: Caraş-Severin) şi Desnăţui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Mehedinţi şi Dolj).

De asemenea, în intervalul 01-07-2021 ora 19:15 până la : 01-07-2021 ora 20:00 a fost emis cod roşu de averse torențiale care vor cumula peste 35…40 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în ultima oră peste 40…50 l/mp, grindină de dimensiuni mici, frecvente descărcări electrice.

Zone:  Județul Neamţ: Săbăoani, Tămășeni, Doljești, Gherăești;

Județul Iaşi: Hălăucești, Strunga, Ion Neculce, Butea, Lungani, Oțeleni, Mircești, Brăești, Rachițeni, Alexandru I. Cuza, Heleșteni;

Se vor semnala : averse torențiale care vor cumula peste 35…40 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în ultima oră peste 40…50 l/mp, grindină de dimensiuni mici, frecvente descărcări electrice

Ploi și vijelii în mai multe județe din țară. Prăpăd după codul roşu

Vremea a făcut ravagii în mai multe judeţe. După ore întregi în care s-au aflat sub cod roşu de ploi torenţiale, zeci de oameni au fost evacuaţi din locuinţele inundate în Neamţ. Mai multe gospodării au rămas fără curent electric şi tot în zonă mai multe drumuri au fost blocate de ape sau de copaci căzuţi.

Dezastru lăsat în urmă de furtună în județul Neamț! Pompierii au acționat toată noaptea pentru a scoate apa din casele oamenilor. Mai mult o mamă și doi copilași au fost evacuați de urgență din calea apelor. Tot acolo o bătrânică a fost salvată de pompieri cu o barcă din ape.

Tot în Neamț mai multe drumuri sunt blocate de ape sau copaci căzuți, iar un bătrân de 84 de ani a murit după ce a fost lovit de fulger.

Și în Vaslui patru localități au fost inundate după ploile torențiale. Pompierii au intervenit cu mai multe motopompe pentru a scoate apa din gospodării. A fost vreme de coșmar și în localitatea Sângiorz Băi. Un râu a ieșit din matcă și a inundat străzile. Grindina a făcut din nou ravagii în curțile oamenilor.

Și Capitala a fost lovită de furtună, fulgerele au luminat cerul în miez de noapte.