Cod ROŞU de inundaţii pe râuri din judeţul Vrancea. Ce zone sunt în pericol

Hidrologii au emis un cod roșu de inundații pe râuri din județul Vrancea. Avertizarea este valabilă până duminică dimineaţă, la ora 9.

19 iun. 2021, 19:38
Cod ROŞU de inundaţii pe râuri din judeţul Vrancea. Ce zone sunt în pericol

Cod ROŞU de inundaţii pe râuri din judeţul Vrancea în urma ploilor puternice. Hidrologii spun că pot fi depăşite cotele de pericol.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Putna, sector aval S.H. Colacu – amonte S.H. Boţârlӑu, judeţul Vrancea”, a anunţat Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.

Inundaţiile au făcut deja prăpăd în judeţul Vrancea. 12 persoane, printre care şi trei femei, au petrecut noaptea în mijlocul apelor, după ce au fost izolate de viitură.

Din cauza condiţiilor meteo, autorităţile nu au putut interveni pentru evacuarea sinistraţilor. Oamenii au fost supravegheaţi pe durata nopţii, iar sâmbătă dimineaţă s-au reluat activităţile de salvare.

Citeşte şi: Cele 12 persoane izolate din cauza inundaţiilor în Vrancea au fost salvate. Anunţul premierului Cîţu: „Pericolul nu a trecut”

Potrivit Agerpres, Toate cele 12 persoane care au rămas izolate de vineri seara pe o insulă, într-o zonă forestieră de la Nereju, au fost salvate de echipele de intervenţie cu ajutorul unui sistem de tiroliană, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„Misiunea complexă de salvare a celor 12 persoane izolate, surprinse de creşterea râului Zăbala din judeţul Vrancea, s-a finalizat cu succes, intervenţia bazându-se pe o coordonare integrată eficientă a mai multor efective de intervenţie în situaţii de urgenţă. Date fiind condiţiile periculoase din zonă reprezentate de precipitaţii continue, debit crescut şi resturi de materiale aduse de ape care puteau pune în pericol atât viaţa salvatorilor, cât şi a persoanelor izolate, misiunea de salvare s-a putut realiza doar prin sistem de tiroliană”, a precizat IGSU.

Evacuarea persoanelor izolate cu ajutorul bărcilor sau elicopterelor aflate în dotare nu putea fi realizată din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a zonei muntoase greu accesibile cu vizibilitate redusă.

Printre persoanele salvate se numără trei femei, două de 60 de ani şi una de 44 de ani, şi doi tineri de 16 şi 18 ani.

Vineri seara, 12 muncitori care efectuau lucrări în localitatea Nereju au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă.

La intervenţie au participat, alături de pompierii militari, pompierii voluntari, salvamontişti şi jandarmi din judeţul Vrancea şi două echipe de salvatori montani din Covasna şi Bacău.

Citeşte şi: Caz terifiant în Olt. O fetiţă de cinci ani a murit după ce a căzut din leagăn