Simona, în sferturi la Dubai. Cum poate redeveni nr.1 WTA

Simona Halep, locul 2 WTA şi cap de serie numărul 3, a învins-o, miercuri, cu scorul de 6-3, 7-5, pe ucraineanca Lesia Ţurenko, locul 23 WTA, calificându-se în sferturile de finală ale turneului de categorie Premier 5 de la Dubai.

RomaniaTV.net
20 feb. 2019, 09:09
Simona, în sferturi la Dubai. Cum poate redeveni nr.1 WTA

Din 9 februarie, Halep a jucat opt meciuri în 12 zile, mai mult ca la un grand slam, pierzând doar unul, finala de la Doha. Oboseala s-a acumulat, dar jucătoarea română continuă să tragă de ea şi încearcă să joace cât mai bine. După numai o săptămână, Halep a avut-o în faţă din nou pe Lesia Ţurenko, jucătoare ce şi-a format un complex în faţa fostului liderul WTA. La Doha, Halep s-a impus cu 6-2, 6-3, într-o oră şi 20 de minute, acum a fost 6-3, 7-5, în acelaşi timp şi cu o desfăşurare asemănătoare.

Disputat pe o vreme vântoasă, meciul de la Dubai a fost unul de uzură, cu schimburi lungi şi multe greşeli, şi de o parte şi de cealaltă. Halep şi-a plimbat foarte bine adversara stânga-dreapta pe fundul terenului, dar a avut probleme când a dorit să încheie punctul. În acele momente, românca a fost destul de imprecisă. Când a ales să fie răbdătoare şi să aştepte greşeala de dincolo de fileu, Ţurenko a „rezolvat” situaţia, cu numeroase erori. Energia Simonei Halep părea că se scurge din ce în ce mai mult în partea a doua a jocului, în timp ce Ţurenko opunea o rezistenţă din ce în ce mai mare şi îşi creştea nivelul de agresivitate. Dar Halep a avut din nou sprintul final şi a câştigat al şaptelea meci cu Ţurenko.

Setul I a început cu câteva lovituri foarte bine plasate de Ţurenko, în primul ghem, pe care l-a câştigat. A urmat apoi o cădere în jocul ucrainencei, care a pierdut zece puncte la rând. La 1-2, Ţurenko şi-a recuperat break-ul cedat în ghemul al treilea, dar Halep a făcut apoi 5-2. Fostul lider WTA a servit pentru set, dar nu a reuşit să-l închidă la acest scor, ci în ghemul următor, perserviciul rivalei, scor 6-3, după 36 de minute. 

Setul al doilea a început cu un break al Lesiei Ţurenko, consolidat cu serviciul. La 0-2, Halep a câştigat următoarele trei ghemuri, preluând conducerea, 3-2. Tot jucătoarea ucraineană a câştigat următorul break, la 4-4, şi a servit pentru set. Ea nu a ajuns la minge de set, pentru că Halep i-a anulat avantajul, cu o nouă serie de puncte câştigate la rând, şi nu s-a oprit decât atunci când scorul a fost 7-5, după o oră şi 20 de minute de joc.

În sferturi, Simona Halep va evolua cu învingătoarea din partida Belinda Bencic (Elveţia), locul 45 – Arina Sabalenka (Belarus), locul 9 WTA.

Calificarea în sferturi este recompensată la Dubai cu un premiu de 59.960 de dolari şi cu 190 de puncte WTA.

Simona Halep nu a mai jucat la Dubai din 2016. Ea a câştigat ediţia din 2015 a turneului din Emiratele Arabe Unite, când această competiţie era tot de categorie Premier 5.

UPDATE: Simona Halep (27 de ani, 2 WTA) are şanse destul de importante să redevină lider mondial mai repede decât se aştepta oricine. Dacă după Australian Open românca se afla pe 3 WTA şi era despărţită de 1.448 de puncte de Naomi Osaka, lucrurile s-au schimbat, iar constănţeanca îşi poate redobândi fotoliul de lider după Indian Wells, dacă îndeplineşte două condiţii care ţin doar de ea: trofeu la Dubai şi trofeu pe cimentul american, unde japoneza are de apărat o „căruţă” de puncte. Există, însă, şi alte scenarii în care Halep se poate întoarce pe primul loc.

Cum va arăta clasamentul dacă Simona câştigă la Dubai:

  • 1. Naomi Osaka 6.871 de puncte
  • 2. Simona Halep 6.437 de puncte

UPDATE: Naomi Osaka (21 de ani, 1 WTA) s-a prezentat în faţa jurnaliştilor de la Dubai cu o sinceritate debordabilă imediat după ce a pierdut, 3-6, 3-6 cu Kristina Mladenovic, primul meci din postura de lider mondial.

Osaka vorbit deschis despre cauza eşecului, despre presiunea pe care o resimte, dar şi despre trăirile interioare care o încearcă odată cu trecerea de la statutul de tânără speranţă la cel de lider autoritar al unui circuit „tixit” de vedete. A început cu zâmbetul pe buze, dar, la un moment dat, nu şi-a mai putut stăpâni lacrimile. 

La prima apariţie după performanţa fantastică de la Australian Open 2019, Osaka s-a prezentat lamentabil pentru pretenţiile sale şi i-a permis lui Mladenovic să câştige primul meci al anului şi să obţină prima victorie a carierei în faţa unui lider mondial. 

Cauza? 45% pe prima servă, 19% puncte câştigate cu a doua minge de serviciu, adică arme importante care nu au funcţionat: „M-a lăsat serviciul. A fost ceva de neînţeles, un dezastru”, a început conferinţa lui Naomi, unul care a continuat în tuşe din ce în ce mai sincere şi mai plăcute pentru reprezentanţii mass-media, din ce în ce mai obişnuiţi cu discursuri „politically correct”:

„Nu, nu m-am antrenat bine în ultima perioadă, m-am gândit că va merge oricum bine în timpul meciurilor, dar asta nu s-a întâmplat. Ritmul meu de antrenament a fost foarte scăzut, dar am trecut prin timpuri mai rele decât atât şi am reuşit să joc bine în meciuri. Când spun că nu m-am antrenat bine, mă refer la faptul că nu depun suficient efort”.

Au urmat, inevitabil, referiri la diferenţa faţă de prestaţia de la Australian Open şi cea horror cu Mladenovic. Din nou, sinceritatea lui Naomi a dominat: „Nu a trecut nici măcar o lună de la Australian Open, iar acesta a fost doar un meci. Simt că nu aş fi îngrijorată nici dacă nu aş câştiga niciun meci până la finalul anului. Simt că sunt foarte tânără, încă mai am foarte multe de învăţat. Sigur, nu e distractiv să pierzi, dar, pentru mine, întotdeauna a fost mai important să învăţ din meciurile pierdute decât din cele câştigate”, a punctat japoneza de 21 de ani.

 

 

UPDATE: Simona Halep a declarat, după victoria cu Eugenie Bouchard de la Dubai, că îşi doreşte ca meciul cu ucraienanca Lesia Ţurenko să fie programat cât mai târziu miercuri. Însă organizatorii au stabilit ca partida din optimi să aibă loc în sesiunea de dimineaţă.

„Nu sunt la nivelul cel mai înalt, dar îl voi atinge repede. Nu ştiu cu cine joc (n.r. – declaraţia era acordată înainte de a-şi afla adversara), vreau doar să mă simt mai bine, să mă recuperez, pentru că am nevoie de asta şi dacă o să joc mai târziu o să fie mai bine”, a afirmat Halep, într-un interviu acordat Tennis Channel, imediat după partida de marţi.

Deşi a spus că este obosită, Halep a participat, marţi seară, la petrecerea juctătoarelor.

DIGI SPORT LIVE VIDEO ONLINE STREAMING: Simona Halep – Lesia Tsurenko LIVE VIDEO. Românca a câștigat toate întâlnirile anterioare

Halep şi Tsurenko au fost adversare săptămâna trecută, românca impunându-se clar, 6-2, 6-3, în optimile de finală ale turneului WTA de la Doha (Qatar). Halep are şase victorii în tot atâtea confruntări cu jucătoarea ucraineană.

Din cele 6 partide, Simona a avut nevoie o singură dată de set decisiv. Se întâmpla în turul secund de la Wimbledon 2014. Românca se impunea cu 6-3, 4-6, 6-4 și ajungea până în semifinale. Acolo, deranjată și de o accidentare, era învinsă de Eugenie Bouchard, 6-7, 2-6.

”Cred că este foarte consistentă și cred că de aceea ea câștigă atâtea meciuri. Nu doar împotriva mea, ci și contra altor jucătoare. Mâine voi avea un plan exact și cred că un asemenea meci este o nouă provocare pentru mine”, a spus Tsurenko, în exclusivitate pentru Digi Sport.

DIGI SPORT LIVE VIDEO ONLINE STREAMING Simona Halep – Lesia Tsurenko LIVE VIDEO. Ultimele două săptămâni au lăsat urme

Simona Halep a continuat seria prestaţiilor convingătoare din 2019 şi s-a calificat în optimile de finală ale turneului de la Dubai, după ce a învins-o în două seturi pe Eugenie Bouchard. A doua jucătoare a lumii a recunoscut că trebuie să facă faţă unei uşoare oboseli pe care a acumulat-o în ultimele două săptămâni, în meciurile din Fed Cup şi de la Doha, unde a disputat finala.

Constănţeanca va încerca să se recupereze până miercuri, când o va întâlni pe Lesia Tsurenko, jucătoare pe care a învins-o şi la Doha, săptămâna trecută.

„Să spunem că mă simt ok, nu bine”, a spus Simona, zâmbind. Apoi a continuat: „Dar e normal. Am avut atâtea meciuri şi toate au fost dificile. Iar faptul că am venit de la Fed Cup m-a obosit puţin din punct de vedere mental. O să încerc să dau totul pe teren, apoi vedem dacă pot sau nu să câştig”.

Meciul cu Tsurenko „va fi diferit, pentru că sunt puţin obosită. Joacă fără a avea o viteză mare, dar direcţionează foarte bine mingea. Va fi greu. Va trebuie să mă mişc, să alerg. O să vedem cum o să mă simt mâine. Să sperăm că mă voi putea recupera cât mai mult şi voi putea să câştig meciul”, a mai spus Halep, la conferinţa de presă.