DIICOT a recuperat inventarul Tezaurului României de la Moscova. Dosarul era negociat cu oameni de afaceri ruşi

De la începutul lui 2018, DIICOT a aflat că documente excepțional de valoroase sunt la vânzare pe piața neagră și a început monitorizarea iranianului și a celor implicați”, susțin surse oficiale pentru ziarul Libertatea.

RomaniaTV.net
18 mart. 2019, 16:53
DIICOT a recuperat inventarul Tezaurului României de la Moscova. Dosarul era negociat cu oameni de afaceri ruşi

Samsarul de mobilă Rezaei Kejani Davood descoperă întâmplător explozivul dosar ”Moscova 2” în 2015 și, de atunci, încearcă să-l vândă cui oferă mai mult. Iranianul stabilit de 30 de ani în România intră în negocieri inclusiv cu oameni de afaceri ruși. ”Moscova 2” e un inventar de 200 de pagini, alcătuit de statul român în 1941, la ordinul lui Ion Antonescu, și reprezintă o reevaluare a Tezaurului României, sechestrat la Kremlin. De la începutul lui 2018, iranianul Rezaei Kejani Davood este filat de DIICOT. În vara aceluiași an, procurorii și ofițerii judiciari reușesc să recupereze aproape toate documentele și să le predea Băncii Naționale. Inventarul din 1941 al Tezaurului României fusese salvat din calea rușilor, în anii 50, de un angajat al BNR, un sibian pe nume Nicolae Roșca. În actele arhivelor se vede că Roșca fusese, în același timp, agent al Serviciului Secret Extern al României. Nicolae Roșca înțelesese că e important să se păstreze undeva, ferită, evaluarea din 1941 a contabilității Tezaurului, sperând că, la un moment dat, ea va folosi statului român. Ce ascunsese Nicolae Roșca a găsit, după 70 de ani, iranianul Rezaei Kejani Davood, într-o mobilă veche ajunsă la Brașov. 

A fost nevoie de acțiunea DIICOT pentru ca gestul lui Nicolae Roșca să se împlinească: România are acum a doua dovadă clară a valorii de miliarde de euro a tezaurului adăpostit în 1916-1917 în Rusia și pe care Moscova nu l-a mai returnat niciodată.

Toate actele găsite miraculos la Brașov într-o vitrină de epocă au un numitor comun: ofițerul Nicolae Roșca. Pașaportul lui a fost descoperit în vitrină, alături de sute de pagini de documente vitale pentru România. Născut la Săliște, Sibiu, pe 27 august 1913, misteriosul bărbat care a strâns arhiva de aur pentru a încerca s-o salveze de comuniști are o biografie captivantă. În compartimentul secret în care a fost descoperit Dosarul ”Moscova 2” a fost găsit și pașaportul lui Nicolae Roșca.

Printre hârtiile conservate vreme de opt decenii apare, susțin oamenii care au văzut actele, inclusiv un raport detaliat întocmit de Roșca în atenția BNR, după ce spionul ar fi reușit să intre, în anii 40, în spațiile de la Kremlin destinate Tezaurului României.

Inițial, cel care a descoperit documentele ”Moscova 2”, ascunse de Roșca cu probabil 70 de ani în urmă, iranianul Rezaei Kejani Davood, a spus că le-au găsit în 2018. Dar DIICOT are probe că nu e așa. Prețioasele documente fuseseră descoperite în 2015. Timp de circa trei ani, din 2015 în 2018, Rezaei Kejani Davood și soția acestuia, românca Rezaei Kejani Nora Carmen, ar fi încercat să vândă actele. Iranianul intrase în posesia actelor printr-un noroc fabulos. Urmașii unui fost general apropiat mareșalului Ion Antonescu, stabiliți în Ploiești, i-au încredințat lui Kejani spre recondiționare câteva piese de mobilier vechi. La final, când persanul a calculat prețul, peste 1.000 de euro, proprietarul obiectelor s-ar fi arătat surprins de suma prea ridicată. ”Nu am atâția bani. Îți trimit o vitrină de epocă, vinde-o cu cât vrei”, i-a spus ploieșteanul. Fără să știe, urmașul generalului i-a dat iranianului o comoară. Iranianul nu și-a dat seama de valoare decât atunci când i s-a oferit o hală în schimbul dosarului „Moscova 2”.

”Când a vrut să urce vitrina într-o mașină, chiar la sediul său din Cristian, a cerut sprijinul a doi foști sportivi puternici, care s-au trezit că au picat lângă ei câteva coli din mobilier. I-au semnalat iranianului, au început imediat căutările și au găsit un vraf de documente. Era dosarul cu tezaurul, plus alte acte: corespondențe, pașaportul lui Nicolae Roșca, rapoarte despre lagărul de la Mărculești, dosarul de pensie al unui necunoscut, o biblie în limba germană, precum și multe dovezi de proprietate”, povestește o sursă a ziarului.

”Iranianul a început să dea sfară-n țară că are de vânzare documente importante, a căutat să ajungă la oameni avuți, eventual interesați de astfel de obiecte istorice. Ar fi luat legătura cu multimilionari români, cu oficiali din masonerie, dar și cu oameni de afaceri ruși, pentru a încerca să le plaseze în special dosarul cu tezaurul!”, povestește un om care este la curent cu evenimentele.

Citesşte mai mult pe libertatea