DIICOT, acuzaţii grave în dosarul lui Codrin Ştefănescu: grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la şantaj

DIICOT şi DGA investighează membrii unui grup infracţional organizat care ar fi săvârşit diverse infracţiuni de corupţie legate în special de numirea unor şefi în instituţii publice din Caraş-Severin. Sunt vizaţi politicieni, primari şi jurnalişti.

RomaniaTV.net
28 feb. 2020, 15:01
DIICOT, acuzaţii grave în dosarul lui Codrin Ştefănescu: grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la şantaj

Codrin Ştefănescu a afirmat, vineri, la ieşirea de la DIICOT Caraş-Severin, că a dat o declaraţie în calitate de fost secretar general al PSD şi s-a declarat convins de nevinovăţia colegilor din filiala judeţeană a PSD. El a anunţat că este suspect deşi a fost doar de două ori în Caraş-Severin. La rândul lor, procurorii DICOT au anunţat că gruparea pe care o vizează este formată din 16 persoane care urmăreau subordonarea instituţiilor publice, prin şantajarea directorilor, pentru a ajunge la bani publici. Pentru înlocuirea directorilor se inventau abateri grave.

„Am fost să dau o declaraţie în calitate de fost secretar general al partidului, sunt alături de colegii mei în această chestiune prin care trec”, a spus Codrin Ştefănescu, la ieşirea de la DIICOT Caraş-Severin.

„Întotdeauna prin statutul nostru, al partidului, de când ne-am înfiinţat, PSD a respectat trei reguli: niciodată conducerea centrală nu s-a băgat în deciziile pe care le ia organizaţia judeţeană de partid (…) niciodată cei de la centru nu s-au implicat în a numi un om într-o funcţie într-un judeţ, a fost o decizie care s-a luat prin vot. Noi primim un mandat prin vot din partea populaţiei, aşa cum primeşte şi PNL şi alte partide, prin acest mandat ne asumăm programul de guvernare pe care îl punem în aplicare. Programul ăsta îl punem în aplicare cu nişte oameni pe care îi numim în nişte funcţii pentru că oamenii aceia respectă programul nostru (…) Prin urmare această anchetă legată de numiri  şi deznumiri în PSD Caraş, au loc peste tot în ţară, în toate organizaţiile judeţene, nu numai la noi la fiecare partid, şi n-aş vrea să se creeze un precedent periculos prin care organele să ancheteze astfel de lucruri”, a mai afirmat el.

Ştefănescu a spus că ancheta este în curs.

„Sunt convins de nevinovăţia colegilor mei, este o organizaţie puternică, care a obţinut foarte multe voturi, şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale (…) şi am încredere că vor fi uniţi şi această anchetă va scoate la iveală adevărul şi că delaţiunile şi plângerile care s-au făcut nu au un temei rezonabil real”, a susţinut Codrin Ştefănescu.

El a spus că are calitatea de suspect: „Eu sunt suspectul care am venit în judeţ de două ori, o dată în ianuarie anul trecut, odată cu constituirea unei echipe interimare de conducere a PSD, şi a doua oară când am venit în martie, împreună cu mai mulţi colegi din conducerea centrală a partidului şi mai mulţi miniştri, am stat şase ore şi am asistat la alegerile judeţene de partid”. 

DIICOT a anunţat, printr-un comunicat, că în total sunt urmărite penal 16 persoane şi a precizat acuzaţiile care i se aduc.

La data de 28.02.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin au dispus efectuarea urmăririi penale față de 16 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la șantaj, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

În cauză s-a stabilit că, la sfârșitul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor profituri materiale prin subordonarea cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții), care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului.

Astfel, în luna decembrie 2018, membrii grupului infracțional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizației județene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial sau fictiv.

Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional urmărea schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării.

Înlocuirea șefilor instituțiilor se putea realiza doar în situații excepționale, respectiv în cazul săvârșirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave. Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infracțional au ticluit crearea artificială a unor presupuse abateri disciplinare grave săvârșite de către conducătorii instituțiilor pe care urmăreau să îi schimbe din funcțiile deținute.

Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole în mass media locală controlată de către aceștia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declanșarea de controale disciplinare și crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de Procedură Penală.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.