CAZUL CARACAL. Soţia lui Dincă, complicitate la omor. Detalii INCENDIARE despre crime şi violuri

La 42 de zile de la descoperirea şocantă din Caracal procurorii au pus cap la cap toate probele pe care le-au coroborat cu declaraţiile lui Gheorghe Dincă şi cu rezultatele de la IML. Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a prezentat parcursul anchetei în cazul Caracal. 

06 sept. 2019, 05:43
CAZUL CARACAL. Soţia lui Dincă, complicitate la omor. Detalii INCENDIARE despre crime şi violuri

UPDATE: „În vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele şi a stabilirii întregului cerc de eventuail participanţi la comiterea faptelor confirmăm emiterea la data de 7 august 2019 a unui ordin european de anchetă de către autorităţile judiciare din Italia pentru obţinerea informaţiilor necesare precum şi dispunerea unei comisii rogatorii către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii la data de 25 iunie 2019. Prin ordonanţa din data de 6 august 2019 s-a dispus comunicarea datelor cu privire la existenţa conturilor bancare, a datelor privind veniturile şi tranzacţiile imobiliare, a istoricului asociat administratorilor în cadrul societăţilor comerciale, conturile societăţilor comerciale astfel identificate şi datele REVISAL deţinute de către inculpat, de soţia sa, de cei trei fii şi de fiica acestora, de ginerele şi de nora lor”, a declarat şeful DIICOT.

El a mai anunţat că în data de 14 august 2019 s-a dispus indisponibilizarea celor patru autovehicule ale inculpatului, respectiv cel marca Renault Megane două marca Fiat şi unul marca Ford, iar la data de 19 august s-a dispus efectuarea unor activităţi care se impun pe teritoriul Italiei pentru identificarea bunurilor mobile şi imobile, precum şi a sumelor de bani provenite din activităţi ilicite ce pot face obiectul măsurii sechestrului asigurator şi a confiscării speciale şi extinse a stabilirii trasabilităţii acestora în scopul sechestrării şi sau valorificării.

„La aceeaşi dată s-a dispus şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra soldului contului deschis de inculpati la BRD şi asupra eventualelor sume de bani viitoare. în data de 29 august 2019 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunurile imobile şi mobile ale inculpatului, respectiv trei imobile situate în municipiul Caracal şi patru autovehicule, toate acestea în scopul asigurării recuperării cheltuielilor judiciare şi al acoperirii prejudiciilor cauzate prin comiterea infracţiunilor, dar şi sub aspectul faptului că unul dintre bunuri a fost folosit la comiterea faptelor, respectiv autoturismul Renault Megane”, a precizat Bănilă.
Declaraţia şefului DIICOT are loc după ce instituţia a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul de expertiză medico-legală prin examen ADN – expertiză genetică judiciară – în ceea ce priveşte victima minoră Alexandra Măceşanu.

„Din concluziile raportului de expertiză medico – legală rezultă faptul că, analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase, găsite cu ocazia cercetării la faţa locului în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, a condus la evidenţierea unui profil ADN unic, aparţinând unei persoane de sex feminin. De asemenea, din raportul de expertiză medico – legală rezultă faptul că, persoana de sex feminin evidenţiată în urma analizelor genetice a probelor biologice de os este victima minoră M.A.M, cu o probabilitate de 99,93%”, se arăta în comunicatul DIICOT.

Ulterior, părinţilor Alexandrei Măceşanu li s-a solicitat să predea cartea de identitate a fetei, însă aceştia au refuzat, cerând să consulte conţinutul concluziilor raportului de expertiză genetică. Din acest motiv, ei s-au aflat joi la sediul central al DIICOT, pentru a vedea raportul. Ei refuză în continuare să predea documentul de identitate al fiicei lor şi vor o contraexpertiză medico-legală.

Bănilă a mai făcut o declaraţie de presă pe acest subiect la puţin timp de la începerea anchetei, în 30 iulie, când a precizat că nu este neglijată nicio pistă, nicio variantă şi că şi-ar dori, din tot sufletul, ca fetele să fie găsite în viaţă.

„Ne-am dori, din tot sufletul vă spun, pentru că sunt tatăl a două fete, să găsim fetele în viaţă. Încă din 15 aprilie şi 25 iulie cele două minore au fost introduse în aplicaţia de dispariţie a minorilor şi sunt date în urmărire internaţională. (…) Până nu avem date certe că una sau alta dintre victime a fost ucisă, nu putem neglija niciun aspect”, a spus atunci Bănilă.

El preciza la acel moment că au fost găsite probe ADN care atestă prezenţa fetei de 15 ani atât în maşina, cât şi în locuinţa inculpatului şi că cenuşa şi resturile osoase arse nu au fost găsite într-un butoi propriu-zis, ci este vorba despre un arzător improvizat.

Felix Bănilă spunea că s-au făcut verificări ca victimele să nu fie pe proprietatea inculpatului.

 


UPDATE: DIICOT anunţă că s-a început urmărirea penală in rem şi prezintă filmul anchetei în cazul Caracal. Gheorghe Dincă este acuzat de două crime şi patru violuri. Soţia lui Dincă este cercetată pentru complicitate la omor.

Procurorul șef prezintă cronologia sesizărilor făcute de familia Luizei Melencu, dar și de familia Alexandra Măceșanu. 

– În curtea lui Gheorghe Dincă au fost descoperite urmele arderii unui corp, cenușă și fragmente osoase calcinate. Au fost descoperite și ridicate toate fragmentele osoase, 21 de dinți și bijuterii. 

– A fost dispusă analiza comportamentală a inculpatului. 

– Medicul legist de la serviciul de medicină legală Olt a precizat că fragmentele osoase și dinții găsiți în butoi sunt de natură umană. 

– Dincă nu a recunoscut violul şi traficul de presoane, dar a recunoscut că le-a ucis pe cele două fete.

– Percheziții informatice asupra tuturor aparatelor și mediilor de stocare din casă și mașină. 

– Profilul genetic al unei singure persoane, identificat în curtea lui Gheorghe Dincă. 

 – Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat vineri, într-o conferință de presă despre cazul Caracal, că disparițiile Luizei și Alexandrei au făcut obiectul unei „mediatizări excesive” a presei și că din acest motiv, al mediatizării excesive, DIICOT central a preluat dosarul și a format o echipă principală de 4 procurori care să rezolve cazul.

– În 13 august, INML a comunicat că fragmentele osoase găsite în zona de lizieră provin de la o persoană cu vârsta între 13 și 19 ani, altele decât cele identificate în butoiul lui Gheorghe Dincă. 

– În 17 august, expertiza genetică nu a putut evidenția niciun profil ADN, din cauza stării de calcinare a oaselor. 

– Cenuşa Luizei a fost cărată cu doi saci

– există patru victime ale criminalului, s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru infracţiune de viol.

– Complicitate la omor, acuzații față de soția inculpatului Gheorghe Dincă, după sesizarea mamei Luiza Melencu. 

– Fragmente osoase, găsite într-o groapă săpată în pământ. 

– În zona de lizieră au fost descoperite și agrafe, capse de pantaloni. 

– Din raport, rezultă că analiza genetică asupra fragmentelor de os a condus la un profil ADN unic, al victimei minore Măceșanu Alexandra Mihaela. 

– Suplimente de expertiză medicală antropologică dispusă în 5 septembrie 2019 pe oasele din lizieră și din curtea lui Gheorghe Dincă. 

– În 7 august, a fost emis un ordin european de anchetă pentru a obține informații din Italia și din SUA. 

Părinţii Alexandrei Măceşanu s-au prezentat, joi, la sediul central al DIICOT pentru a studia concluziile raportului de expertiză genetică privind oasele găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă, inculpat în cazul de la Caracal.

La intrarea în sediul instituţiei, aceştia nu au dorit să dea declaraţii jurnaliştilor. Marţi, DIICOT preciza că în cursul zilei de luni, procurorii DIICOT – Structura centrală au dispus, prin ordonanţă, predarea de către familia fetei a cărţii de identitate a acesteia, în acest sens fiind delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.

Bunicul Luizei, mesaj disperat pentru Felix Bănilă, şeful DIICOT: Vă rog în numele familiei dumneavoastră să nu ne minţiţi VIDEO

Potrivit sursei citate, procurorii şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Zonal Craiova s-au deplasat la domiciliul părinţilor victimei, au adus la cunoştinţa acestora ordonanţa dispusă în cauză, precum şi concluziile raportului de expertiză genetică.

„Familia victimei a refuzat să predea cartea de identitate aparţinând victimei minore, motivând faptul că solicită să consulte conţinutul concluziilor respectivului raport”, menţionează DIICOT.

În acest sens, arată instituţia, s-a încheiat un proces-verbal în care a fost consemnată poziţia părinţilor, iar în urma consultării ofiţerilor de poliţie judiciară cu procurorii de caz, s-a dispus citarea părinţilor victimei minore la sediul DIICOT – Structura centrală pentru a li se pune la dispoziţie concluziile documentului. Citaţia a fost emisă, părinţii victimei minore luând la cunoştinţă şi semnând în nume personal.

Tot DIICOT informa, la începutul acestei săptămâni, citând raportul de expertiză medico-legală de la Institutul „Mina Minovici”, că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă conţin ADN-ul Alexandrei Măceşanu.

„În cursul zilei de luni, Institutul Naţional de Medicină Legală ‘Mina Minovici’ a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul de expertiză medico-legală prin examen ADN – expertiză genetică judiciară – în ceea ce priveşte pe victima minoră. Din concluziile raportului de expertiză medico-legală rezultă faptul că analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase, găsite cu ocazia cercetării la faţa locului în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, a condus la evidenţierea unui profil ADN unic, aparţinând unei persoane de sex feminin”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

De asemenea, arată sursa citată, din raportul de expertiză medico-legală rezultă faptul că persoana de sex feminin evidenţiată în urma analizelor genetice ale probelor biologice de os este Alexandra Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.

Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, de 15 ani, pe data de 25 iulie, când a surprins-o cu telefonul în mână sunând la 112 şi ulterior i-a incinerat corpul. De asemenea, el susţinea că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie.