DIICOT nu va deschide o anchetă privind eventuala implicare a lui Cristian Burci în traficul cu copii

DIICOT susţine că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru sesizarea din oficiu în legătură cu eventuala implicare a omului de afaceri Cristian Burci în traficul cu copii la începutul anilor '90, transmite Agerpres.

29 aug. 2014, 17:20
DIICOT nu va deschide o anchetă privind eventuala implicare a lui Cristian Burci în traficul cu copii

Pe 13 august, Antena 3 a difuzat un reportaj realizat de postul american CBS, în care ar apărea Cristian Burci ca un ‘intermediar’ (baby-broker) pe holurile unui hotel, unde negociază cu o ziaristă condiţiile şi preţul la care ar putea fi adoptat un copil din România.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au constatat că în acest caz sunt incidente prevederile art. 16, alin. 1, literele b şi f din noul Cod de procedură penală, potrivit cărora nu poate fi pusă în mişcare şi nici exercitată acţiunea penală în cazurile în care fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege sau a intervenit prescripţia răspunderii penale (art.10 literele b şi g din vechiul Cod de procedură penală).

Astfel, s-a constatat faptul că în cauză erau incidente dispoziţiile Legii 11/1990 privind încuviinţarea înfierii, publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din data de 1 august 1990, dacă evenimentele s-au produs după intrarea în vigoare a acestei legi.

Acest act normativ nu cuprindea însă dispoziţii care să reglementeze săvârşirea vreunei infracţiuni în cazul în care prevederile acesteia erau încălcate.

Abia în anul 1991, când legea a fost modificată pentru prima oară şi republicată în Monitorul Oficial nr. 159 din 26 iulie 1991 – Legea 11/1990 privind încuviinţarea adopţiei, legiuitorul a prevăzut în art. 11, alin. 2 (devenit ulterior art. 12, alin. 2), că pedeapsa pentru infracţiunea de intermediere sau înlesnire a unei adopţii, cu scopul obţinerii unui folos material necuvenit, este cuprinsă între unu şi cinci ani de închisoare.

‘Prin raportare la dispoziţiile art. 122 alin. 1, litera c) din vechiul Cod penal (lege penală mai favorabilă), termenul de prescripţie este de cinci ani atunci când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită o pedeapsă cu închisoarea mai mare de un an, dar care nu depăşeşte cinci ani (aceleaşi termene fiind prevăzute şi de noul Cod penal în art. 154). Precizăm că în speţă nu pot fi incidente prevederile Legii 678 din 21 noiembrie 2001, privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane (publicată în Monitorul Oficial 783 din 11 decembrie 2001), deoarece, la data săvârşirii pretinselor fapte, activitatea infracţională nu era reglementată conform dispoziţiilor acestui act normativ. În consecinţă, procurorii DIICOT au concluzionat că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru sesizarea din oficiu’, mai declară DIICOT.