DIICOT şi Poliţia Română efectuează 386 de percheziţii. Una dintre grupările vizate este Clanul Sportivilor

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară efectuează, miercuri, 386 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi 28 de judeţe, în cadrul unor ample acţiuni ce vizează destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată. Una dintre grupările infracționale celebre vizate de oamenii legii este Clanul Sportivilor. Prin șantaj, mai mulți membri ar fi obținut peste 100.000 de euro, din iulie și până în prezent. Actiunea DIICOT Craiova, care l-ar viza, potrivit unor surse judiciare, si pe Alex Bodi, fostul iubit al Biancai Dragusanu.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 06:10

Update. Şase persoane vor fi aduse la audieri la Biroul Teritorial Sibiu, fiind acuzate că au produs un prejudiciu de un milion de euro prin fraudă informatică şi spălare de bani, pe parcursul cercetărilor fiind identificate peste 2.000 de victime din Germania, Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia, informează un comunicat de presă al DIICOT.

Aproape toți procurorii DIICOT sunt implicați miercuri dimineață într-o uriașă operațiune împotriva crimei organizate. Anchetatorii și forțele de ordine participă la 386 de percheziții, în 24 de dosare penale.

Potrivit unui anunţ al DIICOT, în contextul epidemiologic actual, au revenit în ţară lideri importanţi ai unor grupări care acţionau în străinătate.

Percheziţiile se derulează concomitent în Bucureşti şi pe raza judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Alba, Caraş-Severin, Timişoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Cluj şi Bistriţa Năsăud.

Acţiunile procurorilor DIICOT şi Poliţiei Române, declanşate la nivel naţional, sunt rezultatul investigaţiilor derulate în 24 de cauze penale instrumentate de către 21 de structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală. Ele vizează destructurarea mai multor grupări infracţionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, trafic de migranţi, înşelăciune sau şantaj.

Citeşte şi: Achitări în serie în ultimul dosar la care a lucrat Traian Berbeceanu

Interlopul Radu Novac, zis ”Jack”, din gruparea Boncu, ridicat de DIICOT

Un cunoscut interlop din Timișoara a fost ridicat, în această dimineață, într-o operațiune a DIICOT Timișoara și a polițiștilor de la ”Crimă Organizată” care a vizat anihilarea unei grupări de trafic de migranți care acționa în vestul țării.

Investigațiile au scos la iveală faptul că liderul grupării, care era în București, coordona transportul de migranți în România, asigurându-le tranzitul spre Ungaria. O parte dintre ”clienții” rețelei erau adunați în zona Bucureștiului, iar apoi transportați spre județul Timiș, unde erau cazați în case din zona rurală – Cernăteaz, Bencecu de Sus sau Carani. În alte situații, migranți care au intrat în România din Serbia erau adunați în zona de pădure de lângă localitatea Traian Vuia. Odată preluați de călăuze, migranții erau transportați spre granița cu Ungaria din județele Arad sau Bihor, iar de aici treceau peste câmp spre vestul Europei. În alte cazuri, migranții au fost duși de grupare în parcări de unde erau preluați de TIR-uri pentru a fi scoși din țară. Transportatorii aveau obligația ca la debarcare să-i filmeze pe migranți și să trimită imaginile, ca dovadă a îndeplinirii misiunii primite de la organizatori.

Din august și până acum, anchetatorii au monitorizat nu mai puțin de 15 transporturi, în care au fost transportați peste 300 de migranți. Printre cei implicați în această amplă operațiune se afla și Radu Novac, zis ”Jack”, cel pe care liderul interlop Lucian Boncu l-a ”sifonat” la București într-un dosar de trafic internațional de cocaină.  Novac nu a lipsit nici de la chefurile unde participa Ioan Nasleu, omul de încredere al fostului primar Nicolae Robu.”Jack” este acum sub control judiciar în dosarul de trafic de cocaină al grupării Boncu. În această dimineață, polițiștii de la ”Crimă Organizată” însoțiți de trupele speciale ale Jandarmeriei au descins la locuința acestuia și în alte 13 locații din Timiș și București. Perchezițiile sunt în plină desfășurare, iar suspecții urmează să fie aduși pentru audieri la sediul DIICOT Timișoara.

 

Fostul iubit al Biancai Dragusanu, Alex Bodi, vizat de DIICOT intr-o mega-ancheta de proxenetism

Procurorii DIICOT Craiova au realizat miercuri, 11 noiembrie 2020, peste 20 de perchezitii intr-un dosar de trafic de persoane si proxenetism. Actiunea DIICOT Craiova, care i-ar viza, potrivit unor surse judiciare, si pe Alex Bodi, fostul iubit al Biancai Dragusanu, dar si pe un locotenent al interlopului Clamparu, Adrian Tamplaru, face parte dintr-o actiune de amploare declansata de DIICOT la nivel national.

La data de 11.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat un număr de 23 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov, Brașov, Dolj, Gorj, Giurgiu, Olt, Sibiu și Vâlcea într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism.

Din datele existente s-a stabilit, în esență că, la scurt timp după destructurarea unei grupări conduse de membru marcant al lumii interlope(grupare specializată în traficul de persoane și proxenetism), suspectul în cauză (unul dintre locotenenții lui persoanei mai sus menționate), în timp ce se afla deținut într-un penitenciar, în perioada 2008 – 2011, împreună cu alți trei deținuți au folosit rețelele sociale în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituția și, inducându-le în eroare, fie cu promisiunea unui viitor comun (metoda loverboy), fie cu identificarea unui loc de muncă avantajos, respectiv profitând de starea lor de vulnerabilitate (situație materială precară, naivitate, lipsă de educație – factori determinanți pentru respectivele tinere în alegerea practicării prostituției), le-au convins să se prostitueze în beneficiul lor.

Sub coordonarea liderului, s-au pus bazele unei grupări infracționale specializate, în principal, în traficul de persoane, trafic de minori și proxenetism și în secundar în șantaj (consecință a plății unor taxe de protecție).
După ce au ieșit din penitenciar, în scurt timp, la gruparea infracțională au aderat alți 12 suspecți împreună cu care au recrutat și alte victime, le-au transportat și adăpostit în state occidentale (Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveția), și le-au constrâns să practice prostituția în favoarea lor, în diverse cluburi de profil.

Victimele care, după ce erau transportate în străinătate, refuzau să practice prostituția erau sechestrate și supuse unor violențe extreme (chiar și unor violuri), pentru a fi determinate să nu mai opună rezistență.
În cele mai multe cazuri, victimele au fost ținute în imobile închiriate de către liderul grupării, au fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituția, erau permanent controlate/supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de membrii grupării.

În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că tinerele au fost exploatate cu precădere în cluburi de noapte sau locații închiriate pe teritoriul Germaniei, pe raza orașelor Berlin, Bonn, Stuttgart și Frankfurt (Germania), dar și pe teritoriul altor state europene (Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia, Elveția, Austria).
Unele dintre victime au fost vândute altor traficanți în scopul exploatării, persoanele care le-au preluat primind și informații în legătură cu victima, comportamentul acesteia pe perioada cât a fost exploatată, informații despre familie, toate acestea în scopul de a fi șantajată pentru a fi exploatată și controlată cu mai multă ușurință.

Au fost și situații în care făptuitorii nu au mai reușit să dețină controlul asupra victimelor, chiar și după aplicarea unor corecții fizice, caz în care pentru a le determina să nu fugă sau să revină la domiciliile lor din țară, le-au solicitat diferite sume de bani pe care victimele nu au avut posibilitatea să le achite, fiind, astfel, obligate să continue activitatea de prostituție.
O mare parte din sumele de bani obținute astfel de către membrii grupării ajungeau la liderul acesteia care, ulterior, le-a investit în diverse imobile din țară și din străinătate.

Liderul grupării obișnuia să perceapă victimelor taxe de protecție pentru desfășurarea unor activități licite/ilicite, „locotenenții săi” recurgând, deseori, la șantaj pentru colectarea acestora. Taxele erau colectate cu ocazia unor petreceri organizate de către acesta.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 18 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și al luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

La percheziţii participă polițiști de la combaterea criminalității organizate din Brașov, Olt, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Giurgiu, polițiști de la acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Dolj, I.P.J. Olt, I.P.J Giurgiu, precum şi jandarmi.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.