Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune

Oameni de știință, epidemiologi, experți în sănătate publică și specialiști în politici publice se întâlnesc an de an la Varșovia, pentru Forumul Global despre Nicotină. Încă de la începuturile sale, această conferință, ajunsă la a 11-a ediție, s-a concentrat pe rolul produselor cu nicotină care nu ard și sunt mai puțin dăunătoare decât continuarea fumatului și au un potențial ridicat în a ajuta oamenii să renunțe la fumat.
Alina Costache
21 iun. 2024, 12:41
Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune
Anul acesta o mare parte a prezentărilor s-a concentrat pe planul UE de combatere a cancerului, iar principalele concluzii sunt de natură să ne îngrijoreze pe toți, mai ales pe fumători.

– Este puțin probabil ca planul UE de combatere a cancerului să-și atingă obiectivul.

– Restricțiile oneroase privind produsele noi cu nicotină ar putea obliga milioane de oameni să se întoarcă la fumat.

– Planul prevede interzicerea aromelor, interzicerea utilizării în spațiului public, ambalare simplă și impozitare ridicată pe produsele mai sigure cu nicotină.

– În unele țări europene, ratele de fumat sunt deja în creștere.

Planul emblematic al UE pentru combaterea cancerului a fost un subiect major de conversație la Forumul Global despre Nicotină. Experții prezenți au ținut să transmită decidenților europeni că interzicerea produselor, impozitarea excesivă și ambalarea simplă care se aplică la țigări nu reprezintă o soluție și pentru alte produse cu nicotină.

Este greu de spus dacă UE se gândește serios să învingă cancerul. Dacă este, trebuie să devină foarte serios în ceea ce privește combaterea fumatului”, potrivit expertului în politicile de tutun Clive Bates. „Asta înseamnă folosirea tuturor mijloacelor posibile pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat, inclusiv pliculețe cu nicotină, tutun încălzit și snus. Instituțiile UE irosesc mult prea multă energie încercând să împiedice oamenii să folosească aceste produse pentru a renunța la fumat”, a mai spus el.

 

Produsele noi reprezintă o oportunitate, nu o amenințare

În Suedia, unde fumătorii au trecut la snus, fumatul a scăzut de trei ori mai repede decât în restul UE. Și în Noua Zeelandă și Japonia, ratele fumatului au scăzut cu jumătate, respectiv cu o treime, după introducerea produselor din tutun încălzit.

Alternativele mai sigure la fumat, cum ar fi tutunul încălzit și pliculețele cu nicotină, trebuie să fie accesibile și ușor de procurat. Experiența altor țări este că aceste produse pot reduce dramatic ratele de fumat și riscul de cancer”, potrivit Dr. Colin Mendelsohn, președinte fondator al organizației caritabile Australian Tobacco Harm Reduction Association.

Scopul Comisiei Europene este de a reduce consumul de tutun la sub 5% până în 2040. Dar progresul este lent. Ratele fumatului au scăzut cu doar șase puncte procentuale între 2006 și 2020. Și în unele țări, precum Slovenia, ratele fumatului au crescut.

„Dacă vrei să stabilești acele ținte având în vedere sănătatea publică, te-ai concentra pe fumat, nu pe tutun. Deoarece produsele din tutun fără fum, cum sunt snusul și tutunul încălzit, prezintă un risc mult mai mic decât fumatul. Deci, dacă cineva dorește să treacă de la o țigară cu risc ridicat la un produs încălzit cu tutun cu risc scăzut, asta este mai bun decât continuarea fumatului. Ar trebui inclus în țintă, dar nu este. Deci, acesta este un fel de greșeală în modul în care a fost specificată ținta. Dar din punct de vedere al sănătății publice și din punct de vedere individual, oamenii ar trebui să fie foarte încrezători în trecerea de la fumat la produsele din tutun încălzit. Este o reducere de cel puțin 90% a expunerii la substanțe toxice atunci când faci asta.”, a declarat în exclusivitate pentru romaniatv.net Clive Bates, expert în politici publice.

„Îngreunarea renunțării la fumat prin prețul de vieți omenești sau făcând produse alternative atât de neatractive încât nimeni nu vrea să le folosească, nu este răspunsul”, a transmis biroctaților europeni dr. Garett McGovern, director medical la Clinica Medicală Priority din Dublin, Irlanda.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri