Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune

Oameni de știință, epidemiologi, experți în sănătate publică și specialiști în politici publice se întâlnesc an de an la Varșovia, pentru Forumul Global despre Nicotină. Încă de la începuturile sale, această conferință, ajunsă la a 11-a ediție, s-a concentrat pe rolul produselor cu nicotină care nu ard și sunt mai puțin dăunătoare decât continuarea fumatului și au un potențial ridicat în a ajuta oamenii să renunțe la fumat.
Alina Costache
21 iun. 2024, 12:41
Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune
Anul acesta o mare parte a prezentărilor s-a concentrat pe planul UE de combatere a cancerului, iar principalele concluzii sunt de natură să ne îngrijoreze pe toți, mai ales pe fumători.

– Este puțin probabil ca planul UE de combatere a cancerului să-și atingă obiectivul.

– Restricțiile oneroase privind produsele noi cu nicotină ar putea obliga milioane de oameni să se întoarcă la fumat.

– Planul prevede interzicerea aromelor, interzicerea utilizării în spațiului public, ambalare simplă și impozitare ridicată pe produsele mai sigure cu nicotină.

– În unele țări europene, ratele de fumat sunt deja în creștere.

Planul emblematic al UE pentru combaterea cancerului a fost un subiect major de conversație la Forumul Global despre Nicotină. Experții prezenți au ținut să transmită decidenților europeni că interzicerea produselor, impozitarea excesivă și ambalarea simplă care se aplică la țigări nu reprezintă o soluție și pentru alte produse cu nicotină.

Este greu de spus dacă UE se gândește serios să învingă cancerul. Dacă este, trebuie să devină foarte serios în ceea ce privește combaterea fumatului”, potrivit expertului în politicile de tutun Clive Bates. „Asta înseamnă folosirea tuturor mijloacelor posibile pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat, inclusiv pliculețe cu nicotină, tutun încălzit și snus. Instituțiile UE irosesc mult prea multă energie încercând să împiedice oamenii să folosească aceste produse pentru a renunța la fumat”, a mai spus el.

 

Produsele noi reprezintă o oportunitate, nu o amenințare

În Suedia, unde fumătorii au trecut la snus, fumatul a scăzut de trei ori mai repede decât în restul UE. Și în Noua Zeelandă și Japonia, ratele fumatului au scăzut cu jumătate, respectiv cu o treime, după introducerea produselor din tutun încălzit.

Alternativele mai sigure la fumat, cum ar fi tutunul încălzit și pliculețele cu nicotină, trebuie să fie accesibile și ușor de procurat. Experiența altor țări este că aceste produse pot reduce dramatic ratele de fumat și riscul de cancer”, potrivit Dr. Colin Mendelsohn, președinte fondator al organizației caritabile Australian Tobacco Harm Reduction Association.

Scopul Comisiei Europene este de a reduce consumul de tutun la sub 5% până în 2040. Dar progresul este lent. Ratele fumatului au scăzut cu doar șase puncte procentuale între 2006 și 2020. Și în unele țări, precum Slovenia, ratele fumatului au crescut.

„Dacă vrei să stabilești acele ținte având în vedere sănătatea publică, te-ai concentra pe fumat, nu pe tutun. Deoarece produsele din tutun fără fum, cum sunt snusul și tutunul încălzit, prezintă un risc mult mai mic decât fumatul. Deci, dacă cineva dorește să treacă de la o țigară cu risc ridicat la un produs încălzit cu tutun cu risc scăzut, asta este mai bun decât continuarea fumatului. Ar trebui inclus în țintă, dar nu este. Deci, acesta este un fel de greșeală în modul în care a fost specificată ținta. Dar din punct de vedere al sănătății publice și din punct de vedere individual, oamenii ar trebui să fie foarte încrezători în trecerea de la fumat la produsele din tutun încălzit. Este o reducere de cel puțin 90% a expunerii la substanțe toxice atunci când faci asta.”, a declarat în exclusivitate pentru romaniatv.net Clive Bates, expert în politici publice.

„Îngreunarea renunțării la fumat prin prețul de vieți omenești sau făcând produse alternative atât de neatractive încât nimeni nu vrea să le folosească, nu este răspunsul”, a transmis biroctaților europeni dr. Garett McGovern, director medical la Clinica Medicală Priority din Dublin, Irlanda.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Zodiile care vor renaște de Înviere. Cinci nativi intră sub protecție de la Dumnezeu
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România toată. Anunțul care răstoarnă totul: Îi așteaptă la cotitură
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Români sancționați de CNA. Postări șterse de pe rețelele de socializare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță s-a stins. A lăsat în urmă o moștenire artistică greu de egalat. Va rămâne în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Rusia activează „Soneria Apocalipsei”? Mesajele ciudate transmise de stația secretă UVB-76 au panicat lumea
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți