Ovidiu Miclea are 46 de ani și este din Ighișul Vechi, sat al comunei Bârghiș. A ajuns să fie fierar la doar câțiva kilometri distanță, în Apoș.
„Este mare nevoie de scoabe, chei de îmbinare, cuie, mânere sau balamale de poartă pentru casele care se reabilitează pe Valea Hârtibaciului. Am comenzi inclusiv de la „Ambulanța pentru monumente” sau de la diverși artiști”, spune bărbatul.
Cel care l-a învățat tainele meseriei a fost bunicul său, iar acest meșteșug l-a adus acasă după mai mult timp petrecut în străinătate.
„Îl chema Octavian, iar lumea-l știa de Moș Tovian. A fost fierarul din Ighișul Vechi și a muncit până la 80 de ani. La început m-a învățat să fac „opturile” de înnodat lanțul și tot felul de cârlige. Eram fascinat de tot ceea ce știa să facă”, a povestit Ovidiu, potrivit postării de pe Facebook.
Din Ighișul Vechi, sat al comunei Bârghiș, Ovidiu Miclea a ajuns să fie fierar la doar câțiva kilometri distanță, în Apoș, după ce a urmat o cale lungă, printre străini: „Am muncit în construcții, am fost și îngrijitor la cai, în Austria. M-am întors acasă, că tot aici este mai bine.”
Tot ce face Ovidiu este gândit la fiecare pas, fiecare lucru având locul și sensul său. De asemenea, el nu este omul care să se întindă la vorbă. Cărbunele sfârâie sub suflul aerului împins de compresor, iar bucățile de fier sunt trase cu cleștele din jar și puse pe o nicovală zdravănă, cocoțată pe un trunchi de stejar noduros. Fiecare lovitură a ciocanului face ca fierul să scuipe scântei pe podea, iar locul să răsune a toacă metalică.
„Acesta este cleștele lui Moș Tovian. Mai am de la el câte unelte. Eu am o fată de 18 ani. Este elevă la Liceul de Arte din Sibiu, îi place mult să picteze. Ea nu mă va moșteni ca meserie, dar sper să am nepoți pe care să-i învăț”, a mai spus acesta.
Citește și: Un tânăr polițist a fost agresat și umilit în timpul unei intervenții, așa că a scos pistolul pentru a se apăra. Imagini uluitoare din județul Caraș-Severin VIDEO
Un ciocan pneumatic, o mașină de găurit cu coloană sau un aparat de sudură se află printre noile dotări ale fierăriei. Pe peretele clădirii în care muncește stă scris „Fierăria albastră”, culoare în care a fost zugrăvită întreaga casă.
Fierăria din Apoș a ajuns să păstreze viu meșteșugul de pe Valea Hârtibaciului și datorită banilor europeni. „Am avut un proiect de dotare de vreo 50.000 euro. M-a ajutat foarte mult domnul Mihai Barbu, căruia îi mulțumesc”, a mai spus fierarul care are o colaborare continuă cu proprietarul hergheliei „Villa Abattis” din localitate.