Din cauza caniculei va fi interzisă circulaţia camioanelor în nouă judeţe

Interdicţia emisă de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România este valabilă până sâmbătă, în intervalul orar 11-20.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 12:31
Din cauza caniculei va fi interzisă circulaţia camioanelor în nouă judeţe

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă utilizatorii reţelei de drumuri naţionale din România că Administraţia Naţională de Meteorologie a  emis marţi, ora 09:30, o avertizare de cod portocaliu de căldură pentru mai multe judeţe din ţară pentru perioada 04 – 07 iulie 2012.

Astfel, în condiţiile în care acestă avertizare se prelungeşte în următoarele 3 zile, CNADNR-SA în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, în perioada 04 – 07 iulie 2012 în intervalul orar 11:00 – 20:00, cu excepţia:

– transporturilor de persoane;

– transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală;

– vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;

– transporturi funerare;

– transporturi poştale;

– transporturi de echipamente de prim ajutor;

– transporturi pentru distribuire de carburanţi;

– transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;

– transporturi pentru tractări vehicule avariate;

– transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;

– transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării.

Restricţia va fi aplicată pe toate drumurile naţionale din următoarele judeţe: Satu Mare, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj.

Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, datorită temperaturilor ridicate din timpul zilei se produc deformaţii majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere. Măsura va fi dusă la îndeplinire de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA cu sprijinul organelor de Poliţie Rutieră. Restricţia va fi ridicată imediat ce temperaturile vor intra în normal şi va fi anunţată prin mass-media.

În contextul avertizării de cod portocaliu de vreme canioculară, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto care călătoresc pe distanţe mari, să alterneze perioadele de conducere cu pauze de aproximativ 15-30 de minute, efectuate, de preferat, în parcări amenajate, pentru prevenirea aţipirii la volan, situaţie extrem de periculoasă care poate duce la pierderea controlului autovehiculului şi la producerea unor grave accidente de circulaţie” informează Centrul Infotrafic. Totodată, este indicat să se mărească distanţa în mers între autovehicule şi să se facă depăşiri doar după o atentă asigurare.

Odată cu instalarea caniculei, mai ales că este plină perioadă a concediilor, este posibuil ca pe rutele spre mare sau munte să se facă colane de autovehicule. „De asemenea, în vederea evitării coliziunilor faţă-spate, cei care încheie coloanele de autovehicule care încetinesc sau opresc brusc trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, pentru a-i atenţiona pe şoferii care se apropie din spate să reducă din timp viteza” mai sfătuieşte Centrul INFOTRAFIC.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de caniculă, valabilă până vineri, 6 iulie , pentru zonele Banat, Crişana, vestul Olteniei şi al Transilvaniei. Conform acesteia, canicula vapersista şi se va intensifica, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80, pe arii extinse. Temperaturile maxime vor ajunge frecvent la 37–38 de grade şi, izolat, la 39 de grade (îndeosebiîn zilele de miercuri, joi şi vineri).