Din dosarele lui Edward Snowden: Cea mai mare companie braziliană, Petrobras, a fost spionată de SUA

Statele Unite au spionat cea mai mare companie din Brazilia, gigantul petrolier Petrobras, potrivit unor documente ale serviciilor secrete americane dezvăluite duminică de postul brazilian de televiziune Globo, transmite France Presse.

RomaniaTV.net
09 sept. 2013, 06:47
Din dosarele lui Edward Snowden: Cea mai mare companie braziliană, Petrobras, a fost spionată de SUA

Postul de televiziune a prezentat documente furnizate de informaticianul american Edward Snowden, datând din iunie 2012.

În urmă cu o săptămână, Globo a dezvăluit, pe baza unor documente provenite tot de la Snowden, că SUA au spionat comunicaţiile preşedintei braziliene Dilma Rousseff.

Compania privată Petrobras, la fel ca în cazul comunicaţiilor Dilmei Rousseff, a fost spionată de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA. „Aceasta contrazice afirmaţiile NSA potrivit cărora aceasta nu s-a ocupat de spionaj economic”, a subliniat postul brazilian de televiziune.

Cifra anuală de afaceri a Petrobras este de 280 de miliarde de reali (circa 93 de miliarde de euro la schimbul actual), iar compania este numărul unu mondial la foraj petrolier în ape de mare adâncime, a adăugat Globo, care a precizat că nu are informaţii privind amploarea spionajului şi nici privind scopul urmărit de serviciile secrete americane.

Acuzaţiile provin din documente ale serviciilor secrete americane, deţinute de fostul consultant al NSA Edward Snowden. El este inculpat pentru spionaj în SUA, deoarece a dezvăluit amploarea supravegherii electronice a SUA în lume, iar în prezent este refugiat în Rusia. Edward Snowden a predat documentele jurnalistului american Glenn Greenwald, care trăieşte în prezent la Rio de Janeiro.

Preşedintele american Barack Obama s-a angajat să răspundă până miercuri guvernului brazilian privind acuzaţiile de spionaj american în Brazilia. La rândul său, Dilma Rousseff, care avea programată o vizită de stat la Washington la 23 octombrie, a anunţat amânarea deplasării în SUA a echipei care trebuia să-i pregătească vizita, în aşteptarea explicaţiilor părţii americane în acest caz.