Dîncu: Infrastructura, trecută în folosinţa autorităţilor locale înaintea finalizării strategiei de descentralizare

Anumite elemente de infrastructură ar putea fi trecute în folosința autorităților locale chiar înaintea finalizării strategiei de descentralizare, în cazul în care ele fac parte din proiecte de dezvoltare locală, a declarat, luni, vicepremierul Vasile Dîncu, în cadrul Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

04 apr. 2016, 18:12
Dîncu: Infrastructura, trecută în folosinţa autorităţilor locale înaintea finalizării strategiei de descentralizare

Lucrăm în acest moment, chiar dacă nu toate ministerele sunt încântate de acest lucru, la un inventar al patrimoniului pe care îl au ministerele, în perspectiva descentralizării. Cerem și sprijinul dvs, al CJ, încercăm să inventariem resursele cele mai importante. Pentru marile municipii (…) dacă aveți pentru orașele dvs niște concepte de dezvoltare unde este absolut necesar — până vom face noi strategia de descentralizare — aveți conceptul și știți bine că respectivele clădiri, terenuri, baze sportive sau alte lucruri sunt necesare, atunci putem merge pe proiecte individuale și le putem aloca cu viteză mai mare. Până vom descentraliza (…) putem să facem asta de-o factură de urgență, pentru proiecte care pot să ajute dezvoltarea locală. Avem însă nevoie de un concept, un proiect de dezvoltare pe care să îl putem lua în calcul, pentru că indiferent că fac ceva sau nu cu un teren sau o clădire, autoritățile centrale și centralismul apar instantaneu de câte ori e vorba de a da ceva înspre un alt minister sau înspre autoritățile locale. E un reflex din acesta de posesie, pe care nici miniștrii nu și-l pot reprima pentru că este practică organizațională„, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, potrivit Agerpres.

El a adăugat că au fost schimbate în mare parte termenele strategiei de descentralizare, regionalizare și reorganizare teritorială, astfel încât până în toamna acestui an să fie parcursă cea mai mare parte a procesului legislativ.

În ce privește reforma administrației, el a adăugat că 2016 este un an în care se pun doar bazele legislative ale dezvoltării viitoare.

Eu nu sunt un tip foarte entuziast și romantic când mă gândesc la viteza cu care se pot face lucrurile. Fiind sociolog și tot măsurând de-a lungul celor 25 de ani, de când am făcut această meserie, mi-am dat seama de viteza lucrurilor în România. Ce vreau să spun în ce privește reforma în administrație: eu știu că nu o să terminăm în acest an reforma în administrație, ea ar trebui în următorii zece ani să fie pusă pe picioare solide și sper că asta vom putea face. (…) Acesta este un an în care să punem bazele a ceea ce trebuie făcut în viitor, să facem analizele, să dăm cadrul legislativ„, a explicat vicepremierul.

El a adăugat că în acest sens a fost continuată strategia stabilită prin programele Băncii Mondiale, dar că anumite termene au fost reduse cu doi — trei ani și s-a renunțat la studii pilot al căror obiect de studiu era cunoscut deja. Pe de altă parte, cu ajutorul informațiilor comunicate de către primari a fost realizat un inventar al disfuncționalităților, urmând ca soluțiile să fie introduse în ordonanțe care vor fi emise în lunile aprilie, mai și iunie.