Dîncu: Locuirea în România este precară; timp de 26 de ani nu am avut o politică coerentă în domeniu

Locuirea în România este precară, iar în acest domeniu, timp de 26 de ani, nu a existat o politică coerentă, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, joi, la dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naționale a Locuirii.

10 nov. 2016, 15:14
Dîncu: Locuirea în România este precară; timp de 26 de ani nu am avut o politică coerentă în domeniu

„Ne uităm în datele noastre și ne dăm seama că locuirea în România este precară. (…) Avem un tip de precaritate care este unul dintre cele mai grave lucruri ale traiului de zi cu zi, (…) pornind de la supraaglomerare la condițiile de calitate a locuirii. (…) Dar, (…) peste 70% dintre oameni sunt mulțumiți de propria locuință. De ce? Pentru că își asumă acest lucru ca fiind o parte din proiectul lor personal. (…) Ca sociolog știu că nu este așa. (…) Atunci când este vorba de locuire, (…) peste 90% din populație este determinată de anumite condiții pe care le găsește în societate”, a afirmat Dîncu, la dezbaterea organizată la MDRAP.

Potrivit vicepremierului, la țară, doar 37% din persoane au baie în case. „Restul sunt locuințe care nu se deosebesc foarte mult de locuințele dinainte de secolul XX”, a spus Dîncu, potrivit Agerpres.

El a atras atenția că în domeniul locuirii România a rămas foarte mult în urmă.

„În România, timp de 26 de ani, nu am avut o politică coerentă în domeniul locuirii. (…) Față de alte aspecte sociale, (…) cred că am rămas cel mai în urmă cu acest domeniu. (…) Politicile de locuire se asociază cu sărăcia în general a unei țări, cu nivelul de trai scăzut”, a completat Dîncu.

În opinia sa, există „o situație paradoxală” în ceea ce privește numărul de locuințe raportat la numărul de locuitori și în conexiune cu migrația masivă din ultimii ani.

„Eu cred că datele noastre și datele de la Statistică nu sunt 100% precise, pentru că așa cum avem și o (…) piață neagră a chiriilor, (…) așa cred că și înregistrarea mișcării populației, internațională, (…) nu este foarte bine definită. (…) Știm că avem peste 8 milioane de locuințe și 7,2 milioane de familii. Asta înseamnă că avem un surplus de 16% de locuințe vacante care într-un fel nu sunt introduse în circuitul social, care probabil că produc costuri, dar nu produc beneficii sau care se deteriorează în acest timp. Deci statul este obligat, dacă este un stat inteligent, să găsească soluții pentru a stimula (…) o dinamică a locuințelor”, a spus Dîncu.

El a precizat că trebuie valorificat potențialul existent. „În primul rând, este vorba de o supraîncărcare financiară a populației. În general, în studiile sociologice și în politicile europene se consideră că, dacă costurile locuinței (…) depășesc 40% din venitul unei familii, atunci acest lucru este disfuncțional și intrăm în (…) o precaritate a locuirii. Nu avem o securizare cred foarte bună a dreptului la posesie. (…) Aproape 90% — din studiile noastre — din locuințe sunt destul de vechi, adică sunt construite înainte de 1989”, a arătat Vasile Dîncu.

Conform vicepremierului, trebuie rezolvat și „haosul urbanistic”. „Cred că săptămâna viitoare vom reuși să aducem în Guvern o modificare importantă pentru legile fundamentale care definesc construcția (…) din spațiile urbane”, a anunțat Dîncu.

El a precizat că o nouă lege a locuinței ar trebui „să interzică segregarea spațială”, izolarea unor tipuri de populație de restul spațiului urban.

„Am văzut și anul acesta câteva proiecte în țară în care primari din orașe au construit în afara orașului, undeva în no man’s land, de exemplu, locuințe pentru tineri sau pentru (…) familii defavorizate. (…) Acest lucru ar trebui să-l interzicem în viitor”, a opinat Dîncu.