Dîncu: Politicile anti-sărăcie ale guvernelor au eşuat peste tot în Europa tocmai pentru că s-au fixat mult pe bani

Vicepremierul Vasile Dîncu susţine că solidaritatea joacă un rol important în combaterea sărăciei şi, deşi autorităţile au un rol în acest sens, trebuie sprijiniţi cei care pot lupta împotriva acestui fenomen din interiorul societăţii.

17 feb. 2016, 17:08
Dîncu: Politicile anti-sărăcie ale guvernelor au eşuat peste tot în Europa tocmai pentru că s-au fixat mult pe bani

„Foarte multe politici anti-sărăcie ale guvernelor au eșuat peste tot în Europa tocmai pentru că s-au fixat foarte mult pe bani. (…) Eu cred că există o resursă extraordinară, la români există această dorință de solidaritate cu ceilalți. (…) Nu banii sunt cei mai importanți întotdeauna. (…) Solidaritatea nu se naște spontan, trebuie organizată. Guvernul și autoritățile au un rol aici, dar e foarte important să sprijinim activismul celor care pot organiza din interiorul societății această bătălie anti-sărăcie”, a spus Dîncu la o dezbatere privind măsurile de combatere a sărăciei propuse de Executiv.

El a amintit că există legea voluntariatului, care ar trebui „perfecționată și valorizată”, precizând că Guvernul se gândește la o îmbunătățire a cadrului legislativ în acest domeniu.

Citeşte şi:  Dacian Cioloş: Nu mai putem combate sărăcia doar vorbind de bani. Propun crearea unei coaliţii antisărăcie

Pe de altă parte, Dîncu a arătat că lupta împotriva sărăciei nu se dă prin strategii precum cea propusă de Guvern, ci prin modul de dezvoltare a unui stat, prin existența un cadru pentru crearea unui nivel de trai coerent sau a unor politici educaționale coerente.

„Sărăcia (…) nu este numai o problemă a celor care la un moment dat ajung sub un prag decent de supraviețuire. Aici este vorba de modul în care articulăm politici pe termen lung, modul în care vedem diferența și raportul dintre categoriile sociale, în care privim dezvoltarea, în ce măsură reușim să creăm egalitate de șanse”, a explicat vicepremierul, citat de Agerpres.

Vasile Dîncu a subliniat rolul pe care societatea civilă îl are în combaterea sărăciei, precizând că statul, oricât de puternic ar fi, nu poate lupta singur împotriva acestui fenomen.

„Încercăm să căutăm un parteneriat foarte serios și cu autoritățile locale. De foarte multe ori poate că guvernele au descentralizat mai degrabă probleme și unele (…) responsabilități, dar nu au descentralizat resurse. În cazul autorităților locale, oamenii nu au fost nici măcar încurajați să-și construiască singuri strategii pentru asta. Fiecare comunitate locală are identitatea ei, mândria ei și încearcă să facă ce poate pentru săracii ei. Încercăm și să arătăm că noi n-avem săraci, câteodată s-a încercat să se mascheze sărăcia”, a adăugat Dîncu.