Dinozauri cu creastă de cocoş: Cercetătorii au descoperit o specie cu un ornament pe cap FOTO

Publicat: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 15:51 // Actualizat: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 15:51 // Sursa: romaniatv.net

Cercetătorii au descoperit primele dovezi ale existenţei ornamentelor pe capetele dinozaurilor. Rămăşiţele dinozaurului cu "cioc de raţă" Edmontosauraus regalis au fost găsite în Alberta, Canada.

Analizele au scos la iveală caracteristica inedită, pe care experţii o compară cu creasta unui cocoş. Ei sugerează că ornamentele de pe cap erau folosite pentru a a-şi atrage partenerii.

"Aceasta este prima dovadă a unei creste din ţesut moale la dinozauri. Crestele din oase sunt binecunoscute, dar pielea se fosilizează foarte rar şi chiar atunci când s-a întâmplat asta, nu am găsit niciodată pe craniu", a declarat dr. Phil Bell de la Universitatea din New England, Australia.

Specimenul a fost descoperit de co-autorul studiului, geologul Frederico Fanti de la Universitatea Bologna din Italia.

E. regalis este membrul familiei Hadrosauridae, adică dinozauri cu cioc de raţă. Ei au trăit în America de Nord în urmă cu 75-65 de milioane de ani şi îşi foloseau ciocurile lungi pentru a paşte vegetaţie.

Ţesuturile moi sunt de multe ori pierdute în procesul de fosilizare, dar în ultimii ani experţii au reuşit să găsească astfel de ţestuturi la hadrosauri. Experţii sugerează că atunci când un animale era îngropat brusc în anumite sedimente, descompunerea avea loc foarte încet în lipsa oxigenului, iar ţesuturile moi erau mineralizate.

În urma reconstrucţiei realizate de experţi, creasta era puternic colorată. "Comparând cu păsările din ziua de azi, crestele precum cea a Edmontosaurului erau folosite probabil pentru a atrage parteneri", a spus dr. Phill Bell.

"De cele mai multe ori, cea mai mare şi cea mai colorată creastă câştiga fata", a mai spus expertul.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 dec 22:23
...dinozaurului cu “cioc de raţă” Edmontosauraus regalis au fost găsite în Alberta, Canada. Citește mai departe…

...
14 dec 16:00
... Cercetătorii au descoperit primele dovezi ale existenţei ornamentelor pe...
1
EUR
4.8351
RON
03 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H