Dinozaurii erbivori migrau precum păsările

Paleontologii s-au întrebat mult timp dacă dinozaurii migrau, precum păsările sau unele animale din ziua de azi. Cercetătorii de la Universitatea Colorado au dovedit acum, pentru prima oară, că dinozaurii migrau când condiţiile deveneau dificile.

RomaniaTV.net
27 oct. 2011, 14:37
Dinozaurii erbivori migrau precum păsările

Dinozaurii camarazaurus, o specie de sauropode, îşi petreceau vara într-o câmpie plină de apă, apoi, în timpul sezonului uscat, se îndreptau către dealuri, unde puteau găsi mai multă mâncare şi rezerve de apă.

Cercetătorii au folosit oxigenul din dinţii fosilizaţi ai dinozaurilor pentru a dovedi că migrau în funcţie de sezon, precum păsările şi animalele moderne.

Izotopii radioactivi din dinţii fosilizaţi au demonstrat că dinozaurii beau apă din surse diferite, într-un ciclu regulat. Experţii au ajuns la concluzia că dinozaurii, precum animalele din ziua de azi, se mutau în zone mai verzi când condiţiile de viaţă deveneau prea grele.

Când dinozaurii „migrau”, îi urmăreau şi prădătorii lor, cel mai probabil, potrivit cercetătorului Henry Fricke de la Colegiul Colorado.

„Cred că era un proces lent, probabil că mergeau doar câţiva kilometri pe zi, cel mult. Îmi închipui că turma nu era prea mare, undeva între 10-100 de membri, altfel nu ar fi fost suficientă vegetaţie pentru ei”, a declarat profesorul Fricke.

Studiul a fost publicat în revista Nature.