Dinu, un ţigan muzicant olog, condamnat pentru că a „zgâriat” urechile englezilor cu muzicuţa lui

Dinu spune însă că handicapul său - are membrele inferioare amputate - este de vină, şi nu muzica pe care o interpretează la flaut. Poliţia britanică l-a arestat recent, după ce mai multe persoane s-au plâns că sunetele scoase de muzicuţa cerşetorului sunt supărătoare.  

RomaniaTV.net
27 iul. 2012, 17:51
Dinu, un ţigan muzicant olog, condamnat pentru că a „zgâriat” urechile englezilor cu muzicuţa lui

Viorel Dinu are 23 de ani şi are ambele picioare amputate. Se deplasează pe un skateboard şi cântă la muzicuţă, însă scoate sunete atât de ascuţite şi false, încât se pare că îi deranjează mai degrabă pe trecători, decât îi încântă cu prestaţia sa muzicală. Obişnuia să se posteze în centrul Londrei, pe strada Oxford, în faţa unui mare magazin, John Lewis.

În momentul arestării, Dinu strânsese deja 150 de lire sterline din cerşitul „cu cântec”. A fost pedepsit cu un ASBO, care îi interzice să mai intre în Westminster pe o perioadă de 2 ani.

Dinu a fost acuzat de către autorităţile britanice, în baza unei legi vechi de 173 de ani, pentru posesie şi folosire a unui „instrument zgomotos” în locuri publice, în scopul de a obţine bani, scrie Daily Mail. Dinu spune însă că aspectul lui fizic este cel care i-ar deranja, de fapt, pe trecători.

Românul se află în Marea Britanie de 10 luni. El le-a povestit magistraţilor din Westmister că şi-a pierdut ambele picioare într-un accident, în copilărie. Magistraţii nu au fost însă impresionaţi de povestea lui ci, din contră, au mai spus că Dinu bloca şi accesul trecătorilor pe strada unde se posta şi care este destul de aglomerată.

Dinu venea din Nottingham, unde locuia, pentru a cerşi cu muzicuţa în Londra. El a mai fost sancţionat de autorităţile britanice pentru practicarea cerşetoriei.

Judecătorul Justin Barron i-a explicat lui Dinu că nu handicapul său fizic i-a deranjat pe oameni, ci comportamentul lui. „Am destule dovezi că trăieşti din cerşit şi cântat pe stradă. Câştigi, probabil, destul de bine din aceste activităţi şi am aflat de în ziua în care ai fost ridicat de poliţişti aveai deja în buzunar 150 de lire sterline, adică mai mult decât şi-ar permite cea mai mare parte a britanicilor obişnuiţi”, i-a mai spus judecătorul lui Dinu.

Românul a primit şi o amendă de 35 de lire sterline, cu un supliment de 15 lire sterline pentru prejudiciile aduse unei persoane, precum şi obligativitatea de a achita 85 de lire sterline pentru cheltuielile de judecată.El a recunoscut, în final, că a folosit „un instrument zgomotos” în scopul de a obţine bani.