Diplomația din România s-a trezit. Ministrul de Externe pune la punct Austria, după scandalul Schengen. Bogdan Aurescu îl acuză pe cancelarul Nehammer de fake news: „E momentul să poarte un dialog constructiv!”

La două luni de zile de când Austria a refuzat aderarea României în Spațiul Schengen, diplomația România pare că a început să se dezmorțească. Ministrul Bogdan Aurescu a făcut declarații prin care susține că oficialii de la Viena au greșit prin refuzul țării noastre. 

23 feb. 2023, 12:24
Diplomația din România s-a trezit. Ministrul de Externe pune la punct Austria, după scandalul Schengen. Bogdan Aurescu îl acuză pe cancelarul Nehammer de fake news: „E momentul să poarte un dialog constructiv!”

Într-un interviu oferit pentru cotidianul DiePresse din Germania, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a criticat decizia Austriei cu privire la Spațiul Schengen.

„Decizia Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schengen a fost nedreaptă, neașteptată și nu a fost anunțată în prealabil. Austria nu ne-a spus niciodată anterior că România ar fi trebuit să facă ceva anume.

România nu este parte a problemei, dorim să fim întotdeauna parte a soluției. De aceea, de la începutul anului, inclusiv după alegerile regionale din Austria Inferioară, am inițiat o serie de acțiuni diplomatice pentru a debloca această situație. Din cele 23 de state membre UE care sunt și membre ale spațiului Schengen, cu care am discutat, toate cele 22 de state, mai puțin Austria, sprijină deplin aderarea României, inclusiv si mai ales Președinția suedeză a Consiliului UE.

Putem clădi pe rezultatele bune ale Consiliului European dedicat migrației din 9 și 10 februarie, salutate și de cancelarul Karl Nehammer. Suntem în contact cu partea austriacă – de exemplu, la nivel de experți din Ministerele de Interne”, a comentat Aurescu.

 

Bogdan Aurescu: „Austria a generat multă nemulțumire în România”

 

Potrivit diplomatului român, argumentele Austriei sunt false, demagogice, deci pur și simplu inventate,

„Statisticile agenției europene FRONTEX nu confirmă cifrele Ministerului de Interne austriac și arată foarte clar că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest. Ar trebui însă să depășim această dispută privind cifrele. Evaluarea misiunilor Schengen din toamnă ale UE a ajuns la concluzia că nivelul nostru de protecție al frontierei externe este foarte ridicat. România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen.

(…) Prin decizia sa, Austria a generat multă nemulțumire în România. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, cu investiții de peste 5 miliarde de euro. Mulți români lucrează în Austria. Mesajul meu către ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a fost: nu ar trebui să permitem ca această dispută să umbrească bunele relații. Sper să depășim acest episod, cât mai curând posibil”, a mai declarat Aurescu.

 

Bogdan Aurescu: „Este momentul potrivit ca Austria să poarte un dialog constructiv cu România”

 

În opinia diplomatului român, Austria trebuie să dea drumul a un dialog distructiv, deci să schimbe la 180 de drage abordarea pe care a avut-o până acum.

„L-am retrimis pe ambasadorul nostru la Viena. Acesta a fost un gest al disponibilității pentru dialog. Așteptăm un semnal de deschidere din partea Austriei. Este momentul potrivit ca Austria să poarte un dialog constructiv cu România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. România, cu siguranță, nu este o sursă de migrație, și nici țară de tranzit pentru migrația ilegală.

Sunt probleme la granița externă a UE, însă nu la granița română. România este dispusă să se implice în toate măsurile menite să ducă la stăvilirea migrației ilegale și la consolidarea protecției frontierei externe a UE”, a mai transmis Aurescu, potrivit site-ului oficial MAE.