Europarlamentar român, despre șansele României la aderarea în Spațiul Schengen: „Austria este singura problemă pe care o avem”

Sigfried Mureșan, europarlamentar liberal, e de părere că anul acesta România va avea șansa de a adera la Spațiul Schengen.

18 feb. 2023, 18:41
Europarlamentar român, despre șansele României la aderarea în Spațiul Schengen: „Austria este singura problemă pe care o avem”

Sigfried Mureșan susține că România ar putea adera în 2023 la Spațiul Schengen. Europarlamentarul a explicat în cadrul emisiunii Insoder Politic de la Prima TV de ce românii nu ar trebui să își mai facă griji cu privire la aderare și consideră că Guvernul României a procedar corect anul trecut în această privință.

„Cred că avem o şansă de a adera anul acesta la Spaţiul Schengen, dar cred că nu mai trebuie să punem presiune noi pe noi în spaţiul mediatic. Cred că anul trecut Guvernul a procedat corect, spunând oamenilor deschis şi preşedintele României a spus foarte clar «decembrie 2022 poate este o posibilitate de a intra în spaţiul Schengen». E prima posibilitate, dar cu siguranţă nu este ultima. Noi, după aceea, în spaţiu public, am introdus acea dată 8 decembrie ca fiind ziua cea mare în care se va întâmpla sau nu se va întâmpla”, a declarat Sigfried Mureșan.

Citește și: Ce trebuie să ştie românii care au cont la Raiffeisen sau BCR. Decizia luată de bănci la două luni de la scandalul Schengen

Totuși, e de părere că autoritățile și guvernul mai au de muncit în privința aderării la Schengen.

„În primul rând, să consolidăm sprijinul pe care România l-a câştigat anul trecut (…) Am reuşit, prin eforturile noastre, convingând, văzându-se faptul că putem securiza bine frontiera externă a Uniunii Europene, prin faptul că s-a ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie, care nu era o condiţie tehnică, dar pentru unele guverne, de exemplu, pentru Guvernul Olandei era o condiţie necesară (…) Am reuşit să câştigăm încrederea a 26 din 27 de state membre ale Uniunii Europene, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Acest sprijin trebuie consolidat (…) Neaderarea a fost nedreptate”, a mai spus europarlamentarul.

Acesta consideră că, în acest moment, Austria este singura piedică.

„Austria este singura problemă pe care o avem. O problemă, în primul rând, austriacă (…) Există în Austria o problemă privind migraţia, un număr mare de persoane solicitante de azil. Dar ştim cu toţii că acei oameni nu au venit din România, nu au trecut prin România, au venit din India, Indonezia, a Tunisia, Maroc, Bangladesh multe state din care se poate ajunge fără viză în Serbia. De acolo oamenii au trecut în Ungaria şi de acolo în Austria. Nu de la noi, nu pe la noi (…) România va contribui la orice soluţie europeană ce reduce numărul de persoane solicitante de azil în Austria şi, după cum au spus autorităţile, suntem pregătiţi să facem mai mult bilateral”, continuă Mureșan.

Citește și: Rareș Bogdan, discurs în Parlamentul European despre extinderea Schengen: „Românii nu sunt fraierii Uniunii Europene”

Liberalul e de părere că argumentul Austriei a fost unul politic, nu tehnic.

Mai puţin de 2 % dintre persoanele solicitante de azil din Austria au trecut prin România. Matematic, argumentul a fost de partea noastră. El a folosit un argument politic, populist, fiindcă a existat o îngrijorare legată de migraţie în Austria, fiindcă intrau multe persoane. Eu cred că autorităţile din România – şi am fost implicat cât am putut de mult – nu au ce să îşi reproşeze. Toate solicitările obiective ce au existat din partea altor state am reuşit să le rezolvăm”.