Directoarea şcolii din Viişoara: „Este vorba despre viaţa unui copil, nu îmi asum nicio vină”

Directoarea demisă a şcolii din Viişoara spune că nu se simte vinovată de tragedia care a avut loc în unitatea de învăţământ şi susţine că la Primăria Ulmi, de care aparţine unitatea şcolară, "există sigur o adresă" prin care a cerut construirea toaletelor publice în interiorul clădirii.

RomaniaTV.net
13 mart. 2012, 21:14
Directoarea şcolii din Viişoara: „Este vorba despre viaţa unui copil, nu îmi asum nicio vină”

Eu nu îmi asum nicio vină. Sincer să vă spun, ştiind că este vorba despre viaţa unui copil, nu îmi asum nicio vină. Am înţeles că am fost acuzată de domnul primar şi de toţi ceilalţi, nu comentez decizia de demitere, dar am adrese la primărie ca să se facă toalete în interior. Să ai 32 de copii într-o clasă, eu m-am dedicat meseriei, am fost un om de şcoală, dedicat acestor copii. Am avut alte posibilităţi să plec la o altă şcoală, am divorţat şi m-am mutat de aici, dar am rămas în şcoală de dragul copiilor. De câte ori mă întâlneam cu primarul îl întrebam: «Când facem, domnule primar, toaletele în şcoală?». L-am atenţionat verbal de multe ori şi există sigur o adresă scrisă la Primărie. Eu sunt de un an directoare, asta am făcut în acest timp”, a declarat Loredana Stan, fosta directoare a unităţii şcolare, citată de Mediafax.

Foştii şi actualii colegi ai directoarei spun că Primăria Ulmi şi constructorul toaletei poartă responsabilitatea pentru tragedie, şi nu învăţătoarea care a îndeplinit funcţia de conducere, principalul responsabil fiind, în opinia lor, viceprimarul localităţii, care are în atribuţii administrarea unităţilor de învăţământ din comunitate.

Domnul viceprimar mesteca gumă şi spune că nu a fost anunţat. Este un neadevăr. În niciun caz învăţătoarea nu e vinovată, constructorul e un cârpaci, a făcut cârpituri, a pus o placă de câteva sute de kilograme pe un cant de câţiva centimetri. Învăţătoarea a făcut o sesizare, un planşeu se face cu totul, nu cu plăci separate, eu aşa ştiu şi nimeni nu s-a gândit că se poate întâmpla aşa ceva. Există o teamă a cadrelor didactice de a sesiza probleme negative deoarece există riscul ca şi bruma de bani alocată să nu mai ajungă la şcoală, asta se întâmplă, după ce că au şi salarii mici. Primăria are o mare parte de vină prin viceprimarul care eu ştiu că este persoana din primărie care se ocupă cu administrarea unităţilor de învăţământ din comună”, a declarat Marioara Rădulescu, fostă învăţătoare la şcoala din Viişoara, timp de 30 de ani.

Loredana Stan, directoarea şcolii din Viişoara (Dâmboviţa), unde trei fetiţe au căzut în fosa septică, una dintre ele pierzându-şi viaţa, a fost schimbată din funcţie, a anunţat, marţi, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa, directoarea şcolii generale din comuna Ulmi, Loredana Stan, a fost schimbată din funcţie, fiind înlocuită cu profesoara Daniela Constanţa Sîrbu.

De asemenea, ISJ a cerut unităţii şcolare constituirea unei comisii de cercetare a circumstanţelor în care a avut loc accidentul de la şcoala din Viişoara, comuna Ulmi.

„Recomandăm acestei comisii analizarea modului în care profesorul de serviciu şi-a îndeplinit atribuţiile specifice şi, dacă este cazul, sancţionarea acestuia cu diminuarea salariului cu 15% pe o perioadă de şase luni. Alte măsuri disciplinare vor fi stabilite după încheierea cercetării penale, dacă va fi cazul”, se precizeză în comunicatul citat.

Totodată, conducerea ISJ susţine că sunt necesare noi verificări privind siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice în toate unităţile de învăţământ din judeţ, pentru identificarea şi înlăturarea factorilor de risc, astfel încât fiecare şcoală să elaboreze o fişă privind riscurile constatate. ISJ a trimis o notificare către primăriile din judeţ, prin care solicită securizarea spaţiilor din incinta şcolilor astfel încât să fie eliminaţi factorii de risc, acolo unde este cazul. În acelaşi timp conducerea ISJ a convocat pentru miercuri o şedinţă cu directorii şcolilor din judeţ pentru „prelucrarea prevederilor şi normelor de securitate a elevilor şi personalului şcolii”.

În documentul citat, în care sunt enumerate măsurile dispuse de ISJ şi care a fost trimis Ministerului Educaţiei, se mai precizează că cele două fetiţe implicate în incidentul de luni vor fi consiliate psihologic.

Viceprimarul comunei Ulmi a declarat, luni, că nu are cunoştinţă despre vreo solicitare scrisă sau verbală privind construirea unei toalete interioare din partea directoarei şcolii generale din satul Viişoara. Edilul o contrazicea astfel pe Loredana Stan, directoarea şcolii din Viişoara, care era şi învăţătoarea fetiţei decedate, care declara că a făcut cerere pentru toalete interioare, însă nu au existat bani.

Trei fetiţe de clasa a II-a de la şcoala din Viişoara au căzut, luni, în fosa septică aflată în curtea unităţii. În urma incidentului, care s-a petrecut într-o pauză, una dintre fetiţe, în vârstă de opt ani, a murit.