Director ANP: Anul viitor ne propunem să dăm în folosinţă 1.421 de noi locuri de cazare în penitenciare

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marian Dobrică, a declarat, vineri, că de anul viitor ar putea fi date în folosinţă 1.421 de noi locuri de cazare în penitenciarele din România, precizând că în acelaşi timp se va continua modernizarea penitenciarelor existente. Dobrică a adăugat că angajaţii din penitenciare vor duce o „muncă titanică” săptămâna viitoare, având în vedere că sunt peste 3.000 de deţinuţi care au drept la eliberare condiţionată potrivit legii privind recursul compensatoriu.
Alina Costache
20 oct. 2017, 12:35
Director ANP: Anul viitor ne propunem să dăm în folosinţă 1.421 de noi locuri de cazare în penitenciare

„Anul viitor ne propunem să dăm drumul la 1.421 de noi locuri de cazare în câteva unităţi penitenciare pe care le-am identificat deja. Concomitent, continuăm modernizarea locurilor de cazare la standarde europene existente deja în sistemul penitenciar. În această toamnă am dat deja în folosinţă cele 200 de locuri de la Penitenciarul Bacău, în decembrie vor fi date în folosinţă 200 de locuri de la Penitenciarul Giurgiu şi avem 500 de locuri în proces de modernizare la Penitenciarul Deva”, a declarat Marian Dobrică la conferinţa despre protecţia drepturilor deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România, organizată la Institulul Naţional de Statistică.

Directorul ANP a spus că săptămâna viitoare, angajaţii din penitenciare vor duce o „muncă titanică”, ţinând cont de faptul că sunt alţi 3.349 de deţinuţi care au drept de eliberare condiţionată, potrivit legii privind recursul compensatoriu.

„Despre cele 3.349 de situaţii amintite de domnul ministru, pentru care se deschide vocaţia la liberarea condiţionată, se deschide pentru săptămâna viitoare, asta presupune că, începând de luni şi până vineri, în fiecare penitenciar va fi o muncă titanică”, a spus Marian Dobrică.

Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că „impactul va fi atât de mare”.

Ministrul a precizat că 3.349 de deţinuţi au dobândit dreptul de a primi eliberare condiţionată.

Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate intră în vigoare joi, urmând ca primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie deja puşi în libertate.

Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

Citeşte şi 529 de deţinuţi, eliberaţi în prima zi de aplicare a legii recursului compensatoriu. Toader: Nu credeam că impactul va fi atât de mare

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african