Directorii interimari ai şcolilor, numiţi de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare. S-au înregistrat 202 voturi pentru, 2 contra şi 89 abţineri.

23 iun. 2021, 17:31
Directorii interimari ai şcolilor, numiţi de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ

Directorii interimari ai şcolilor vor fi numiţi de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaţilor. În cazul vacantării funcţiei de director sau director adjunct, conducerea interimară este preluată de un cadru didactic titular, până la organizarea concursului.

Conform proiectului adoptat, cu 30 de zile înaintea vacantării funcţiei sau cel târziu în termen de 10 zile după vacantarea acesteia, după caz, consiliul de administraţie desemnează prin vot secret, cu majoritate din totalul membrilor, cadrul didactic care va prelua funcţia de director.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei explică de ce a schimbat data concursului pentru directorii de şcoli: „Şi-au luat bilete în Egipt, Turcia, Grecia şi nu pot participa în august”

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează al doilea proces de vot, la care participă numai primii 2 candidaţi care au primit cel mai mare număr de voturi. Procedura de vot se reia până când unul dintre cei doi candidaţi întruneşte majoritatea din totalul membrilor consiliului de administraţie.

Inspectorul şcolar general emite decizia de detaşare în interesul învăţământului pentru cadrul didactic desemnat de consiliul de administraţie al respectivei unităţi de învăţământ în maximum 10 zile lucrătoare de la momentul comunicării procesului verbal, se mai arată în proiectul de lege adoptat.

Deputaţii au mai stabilit că, în cazul unităţilor de învăţământ cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale, directorul are obligaţia cunoaşterii limbii respective. În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizaţiei care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

În cazul liceelor şi seminariilor teologice, consultarea se face şi cu reprezentanţii cultului respectiv.

În ambele cazuri, în urma consultării, este necesar avizul scris, respectiv avizul/binecuvântarea în cazul cultelor, se mai arată în document.

„Aproape 10.000 de posturi de directori şi directori adjuncţi vor fi scoase la concurs, în toată ţara, dar, în cel mai bun scenariu, doar jumătate dintre posturi vor fi ocupate. Pentru restul posturilor vor fi făcute numiri de interimari şi trebuie să evităm repetarea scenariului din ianuarie 2021, când aproape 20% dintre directori au fost înlocuiţi după bunul plac al inspectorilor şcolari judeţeni. Există chiar judeţe în care aproximativ 40% dintre funcţiile vacantate au fost ocupate din pixul inspectorilor, pe criterii politice! De aceea, este vital ca decizia să fie mutată de la inspectoratele şcolare la consiliile de administraţie ale şcolilor. Adică, la comunitate, pentru că din consiliile de administraţie fac parte şi părinţi, şi profesori, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale”, au precizat senatorii USR PLUS Ştefan Pălărie, Silvia Dinică şi Darău Irineu, iniţiatorii proiectului.

Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul fiind for decizional.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: Concursul pentru directori de școli 2021 va începe pe 14 septembrie, numirile se vor face înainte de Crăciun