Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice avertizează: „Situaţia la centrala din Zaporojie este gravă”

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi a avertizat în Consiliul de Securitate al ONU că ”situaţia este gravă” în Centrala Nucleară Zaporijje şi a cerut un acces în centrala pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o.

12 aug. 2022, 17:33
Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice avertizează: „Situaţia la centrala din Zaporojie este gravă”

”Situaţia este gravă şi AIEA trebuie să fie autorizată să-şi desfăşoare misiunea la Zaporijje cât mai rapid posibil”, a subliniat Rafael Grossi într-o reuniune de urgeanţă a Consiliului de Securitate al ONU, joi, convocată de Rusia.

”Timpul trece”, a insistat el, în contextul în care AIEA încearcă de săptămâni de zile să trimită o misiune să inspecteze centrala. Instalaţia Zaporijje, cea mai mare din Europa, care se află sub controlul Rusiei de la începutul lui martie, a fost bombardată din nou joi.

Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Stéphane Dujarric, întrebat despre aqcuzaţii cu privire la o vină a ONU în întârzierea trimiterii misiunii AIEA la Zaporijje, a respins din nou această idee.

Citeşte şi: Ministrul Mediului: Nivelul radiaţiilor, în perioada războiului, nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România

”Este vorba despre o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două-trei pagini de obstacole”, a subliniat Stéphane Dujarric, potrivit News.ro.

În vederea unei garantări a securităţii instalaţiei şi permiterii unei misiuni de inspecţie, Antonio Guterres şi Statele Unite au îndemnat joi la crearea unei ”zone demilitarizate” în jurul Centralei Nucleare Zaporijje.

”Din nefericire, în locul unei dezescaladări, incidente şi mai îngrijorătoare au fost raportate în ultimele zile, incidente care, în cazul în care continuă, ar putea conduce la o catastrofă”, a avertizat într-un comunicat Antonio Guterres.

Citeşte şi: Ministrul de Interne afirmă că Ucraina trebuie să se pregătească „pentru orice scenariu” în cazul centralei nucleare de la Zaporojie