Ministrul de Interne afirmă că Ucraina trebuie să se pregătească „pentru orice scenariu” în cazul centralei nucleare de la Zaporojie

Ministrul ucrainean de Interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, care a fost lovită de bombardamente, inclusiv pentru a evacua oamenii din zonă.

11 aug. 2022, 22:58
Ministrul de Interne afirmă că Ucraina trebuie să se pregătească „pentru orice scenariu” în cazul centralei nucleare de la Zaporojie

Oficialii locali ucraineni şi cei instalaţi de Rusia s-au acuzat reciproc pentru o nouă rafală de bombardamente, joi, la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află în sudul Ucrainei.

„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci şi în mâinile unor specialişti needucaţi care ar putea permite, potenţial, producerea unei tragedii”, a declarat ministrul de interne Denys Monastyrsky într-un interviu acordat Reuters.

„Bineînţeles, este dificil chiar să ne imaginăm amploarea tragediei dacă ruşii îşi continuă acţiunile acolo”, a mai spus el.

Ucraina a avertizat în ultimele zile asupra riscului unui dezastru nuclear de tip Cernobîl.

„Acest lucru înseamnă pentru noi că… trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Serviciile de urgenţă ale statului, împreună cu Ministerul de Interne, discută diferite scenarii necesare, inclusiv chestiunea evacuărilor”, a declarat Monastyrsky.

Citeşte şi: Un general ucrainean prevede victoria Kievului în războiul cu Rusia: „Nu stăm atât de rău pe cât crede lumea. Ei deja sunt obosiţi şi vor să fugă”

Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei, înainte de venirea iernii, a declarat joi vicepremierul Irina Verşciuk, citată de Reuters.

În partea din Doneţk controlată de forţele ucrainene trăiesc circa 350.000 de oameni, iar 220.000 dintre aceştia – din care 52.000 de copii – trebuie să plece deoarece riscă să nu se poată încălzi la iarnă, din cauza distrugerilor provocate de război infrastructurii, a precizat ea.

Autorităţile afirmă că măsura este „obligatorie”, dar cetăţenii pot cere să fie exceptaţi, completând un formular prin care îşi declară intenţia de a rămâne la casele lor.

De la 1 august au fost evacuaţi 3904 localnici, a arătat Vereşciuk.

Ea a avertizat că evacuarea s-ar putea extinde şi în alte zone din Ucraina afectate de invazia rusă, cum ar fi Herson, Harkov şi Zaporojie.

Regiunea Doneţk face parte din Donbas, bazinul carbonifer şi industrial din estul Ucrainei pe care Rusia a anunţat că intenţionează să îl controleze în întregime.

Citeşte şi: Drama războiului i-a ajuns acum și pe ruși! Disperați de atacurile Ucrainei, zeci de mii de ruși fug din Crimeea! Ambuteiaje de peste 100 de kilometri ca să fugă din zona bazelor militare