Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant: 160 de donatori potenţiali în anul 2018, dintre aceştia, au devenit reali doar 55

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Anca Baculea, a afirmat că în acest an au fost 160 de donatori potenţiali, iar dintre aceştia au devenit reali doar 55, ea precizând că s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni şi cinci de cord.
Romania TV
20 nov. 2018, 11:15
Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant: 160 de donatori potenţiali în anul 2018, dintre aceştia, au devenit reali doar 55

„Anul acesta, în România, am avut 160 de donatori potenţiali, dintre aceştia au devenit reali doar 55, foarte puţini ca şi număr. Din păcate, familiile unui număr de 50 de donatori nu au fost de acord cu prelevarea de organe, iar restul au avut alte probleme de sănătate care au făcut imposibilă prelevarea. Este foarte puţin din 160 doar 55 de donatori reali şi practic un număr de 102 transplanturi renale, 46 de transplanturi de ficat, trei de plămâni şi cinci de cord. Acestea sunt cifrele pe care Agenţia Naţională de Transplant le-a strâns în acest an. Sperăm ca până la sfârşitul anului să mai fie”, a declarat Anca Baculea, marţi, la conferinţa „Transplantul, pacientul pre şi post-transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”, organizată de Asociaţia Transplantaţilor.

Şefa ANT a spus că în Programul naţional de transplant sunt 41 de unităţi sanitare acreditate pentru prelevarea de organe. Dintre acestea, doar 11 au desfăşurat activitate în domeniul transplantului.

„Programul naţional de transplant are o sumă limitată, nu poate programul să susţină tot tratamentul şi toate investigaţiile necesare, pre şi post transplant. Acestea pot fi susţinute şi de alte programe naţionale. Este modalitatea de spitalizare continuă, spitalizarea de zi, ambulator, care sunt plătite. Toate aceste servicii pot fi plătite prin banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat oficialul ANT.

Potrivit acesteia, sunt multe probleme în Agenţia Naţională de Transplant, iar prima care trebuie reglementată şi rezolvată este reorganizarea instituţiei.

„Prima problemă care trebuie reglementată şi rezolvată este reorganizarea Agenţiei, reorganizare care face obiectul Legii transplantului, care este în momentul de faţă la Guvern. În momentul în care reorganizarea Agenţiei este realizată, putem face paşi înainte, până atunci aşteptăm în sensul în care ANT nu are resursă umană, nu este în Programul naţional de transplant, coordonarea activităţii naţionale de transplant nu este făcută de către Agenţia Naţională de Transplant şi toate acestea sunt aşa din cauza normativelor legislative în vigoare. Pentru a schimba lucruri aşteptăm legea transplantului, unde noi am făcut aceste propuneri de modificare şi de reorganizare”, a explicat Baculea.

Ea a menţionat că este foarte important ca lumea să ştie că există Registrul donatorilor voluntari, în care, în timpul vieţii, omul poate să îşi dea acceptul pentru prelevarea de organe.

„În momentul de faţă acest Registru nu îl monitorizează ANT, nu aş putea să vă zic care este numărul. Noi doar îl promovăm. Îl monitorizează Ministerul Afacerilor Interne. (…) Paşii sunt simpli: se merge la notar, orice notar din România poate să facă acest lucru, se face o declaraţie prin care se exprimă această dorinţă, iar notarul intră într-un Registru pe care îl completează cu această cerere şi declaraţie şi primeşte un certificat pe care îl înmânează respectivului. Cu acel certificat se merge la medicul de familie şi inclusiv pe cardul de sănătate vor fi notate aceste aspecte”, a explicat Anca Baculea.

Aceasta a arătat că Registrul naţional este gestionat de către ANT, dar ca şi baze de date au doar liste de aşteptare pe centre şi pacienţi cu nume, prenume, câteva date personale şi un cod Cuiant.

„Ca registrul să funcţioneze şi să cuprindă tot ce ar trebui să cuprindă un registru al donatorilor vii, un registru al donatorilor în moarte cerebrală, un registru al pacienţilor transplantaţi, inclusiv aceste liste de aşteptare care să fie la nivel naţional şi nu pe centre – acestea impun nişte investiţii, (…) dar suntem în curs de elaborare şi de punere la punct a acestui registru. Trebuie să avem un cadru legislativ ca să facem paşi înainte. În şase luni, dacă lucrurile merg bine, poate fi pus la punct şi poate fi funcţional”, a spus Baculea.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă