Directorul APIA Cluj dispărut în lacul de acumulare Beliş – Fântânele, căutat de scafandri, pompieri şi poliţişti

Scafandrii, pompierii, dar şi poliţiştii îl caută de sâmbătă pe directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, care ar fi căzut dintr-o barcă în Lacul Beliş, în apropiere de baraj. Căutările au fost anevoioase din cauza adâncimii lacului şi a mâlului. Duminică noaptea, la lăsarea întunericului, căutările au fost oprite, dar luni dimineaţă autorităţile au revenit la locul în care a dispărut directorul APIA Cluj.

RomaniaTV.net
22 iul. 2018, 06:50

UPDATE: Operaţiunea de căutare în cazul directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, care a căzut dintr-o barcă în Lacul Beliş, a fost reluată luni dimineaţă. Autorităţile au cerut sprijinul scafandrilor din Arad, antrenaţi să coboare la adâncimi mai mari de 40 de metri, asta pentru că în unele zone, lacul Beliş are chiar şi 100 de metri adâncime. 

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş a declarat pentru News.ro că scafandrii şi pompierii au oprit căutările în jurul orei 21.00.

”În jurul orei 19.45 s-a făcut ultima scufundare, însă fără success. Vizibilitatea a fost nulă. Era o zonă care permitea scufundarea. La ora 20.50 s-a decis oprirea căutărilor. Dimineaţă se va lua decizia privind continuarea operaţiunii de căutare”, a declarta Biriş.

Potrivit acestuia, în zona barajului, lacul are porţiuni unde adâncimea ajunge la o sută de metri, iar scafandrii au permisiunea de a se scufunda cel mult 40 de metri.

UPDATE. Un echipaj de scafandri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Vasile Goldiş” al judeţului Arad participă duminică la căutarea directorului APIA Cluj, care a căzut în apă dintr-o barcă, sâmbătă seară, în timp ce se plimba pe lacul Beliş-Fântânele, informează maior George Pleşca, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Potrivit sursei citate, scafandrii arădeni au plecat spre judeţul Cluj, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la solicitarea ISU Cluj.

În seara zilei de sâmbătă, la numărul unic de urgenţă 112 s-a primit un apel care anunţa faptul că o barcă se învârte în cerc pe lacul de acumulare Beliş-Fântânele, în apropierea barajului. Pe suprafaţa lacului au fost demarate căutări cu o barcă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Huedin, una a serviciului Salvamont-Salvaspeo şi alte două bărci civile.

„Duminică dimineaţă, la lacul Beliş-Fântânele a ajuns un echipaj de scafandri al ISU Arad pentru a relua căutările. Ei sunt sprijiniţi de două bărci, dintre care una dotată cu sonar pentru căutări şi un echipaj SMURD de prim-ajutor din cadrul ISU Cluj. La acţiune sunt implicate şi echipe de salvare din cadrul Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Cluj’, a declarat presei duminică maior George Pleşca, conform Agerpres.

Familia a fost cea care a alertat autoritățiile cu privire la dispariţia directorului APIA din barca cu care naviga lacul. În barcă au fost găsite mai multe lucrui, între care ochelarii de vedere ai bărbatului, telefonul mobil, câteva articole de îmbrăcăminte şi vesta de salvare.

„A fost primit un apel imediat după ora 22.00 că este o barcă care se învârte în cerc pe lac în apropierea barajului Beliș-Fântânele. Au fost demarate căutări pe luciul apei cu o barcă a Detașamentului Huedin, una a serviciului Salvamont-Salvaspeo și două civile, din păcate fără rezultat până la această oră. Duminică dimineață se vor relua căutările împreună cu o echipă de scafandri de la serviciul salvamont-salvaspeo și de la inspectoratele limitrofe (scufundările se vor face în funcție de echipele de scafandri, având în vedere adâncime foarte mare a apei cca 80 m), a declarat Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt ISU pentru Ziar de Cluj.

Căutările au fost efectuate în noaptea de sâmbătă spre duminică şi au fost reluate de dimineaţă împreună cu o echipă de scafandri de la ISU Arad. O echipă a Salvamont-Salvaspeo a sosit pentru a sprijini căutările la care se adaugă şi echipaje ale ISU Cluj.

„De asemenea, sunt două bărci din cadrul ISU Cluj care sprijină căutările, din care una este dotată cu sonar, se cartografiază fundul lacului, în zona în care ar fi fost posibil să fi căzut, nu se ştie cu exactitate zona, a fost un apel în care s-a anunţat iniţial că se vede o barcă care se învârte în cerc pe lacul Beliş”, a declarat duminică Andrei Biriş de la ISU Cluj, pentru Agerpres.

Acesta a explicat că acţiunea de cartografiere a zonei este necesară deoarece, dacă sunt adâncimi de peste 40 de metri este nevoie de intervenţia unui echipaj de scafandri specializaţi şi autorizaţi, cu aparatură specială.

„Acolo unde adâncimile sunt sub 40 de metri continuă căutările, dar este necesar să se cunoască care sunt specificaţiile zonei în care se fac căutări”, a spus Biriş.