”Rusia va plăti un preț foarte mare pentru războiul din Ucraina”, spune directorul CIA. Sistemele HIMARS, efect devastator asupra armatei lui Putin

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat joi, că Rusia va plăti un preț foarte mare pentru o lungă perioadă de timp din cauza războiului său din Ucraina.

09 sept. 2022, 13:03
”Rusia va plăti un preț foarte mare pentru războiul din Ucraina”, spune directorul CIA. Sistemele HIMARS, efect devastator asupra armatei lui Putin

„Cred că dacă faci un pas în spate acum, este greu să vezi datele războiului – datele războiului lui Putin – ca pe altceva decât un eșec până acum. Nu numai că a fost expusă vulnerabilitatea armatei ruse, dar vor fi daune pe termen lung aduse economiei ruse și generațiilor de ruși ca urmare a acestui fapt. Rusia va plăti un preț foarte mare, cred că pe o perioadă lungă de timp”, a declarat Bill Burns la o conferință de securitate cibernetică la Washington, DC.

Citește și Rusia oferă o recompensă de un milion de ruble oricărei persoane care îl capturează pe Robocop pe câmpul de luptă. Ucraina duce un război super-tehnologic

Declarațiile lui Bill Burns vin în momentul în care Ucraina a început ceea ce directorul CIA a descris drept o contraofensivă în sud și în Harkov – deși unii oficiali americani au fost reticenți să numească deocamdată operațiunea ucraineană drept o adevărată „contraofensivă” iar șansele sale de a-și revendica teritoriul rămâne neclare.

„În partea de nord-est a Ucrainei, nu aș subestima capacitatea sau curajul ucrainenilor în acest moment”, a mai spus directorul CIA.

Recent, generalul ucrainean Oleksi Gromov a anunțat că ​Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud în timpul unei contraofensive fulgerătoare.

Acesta a mai spus că forțele ucrainene i-au împins pe invadatori înapoi cu 50 km și au recucerit peste 20 de sate din regiunea Harkov în timpul operațiunii care este în plină desfășurare.

„Ucrainenii au demonstrat o competență tactică superioară rușilor”

De asemenea, potrivit generalului american Mark Milley, şeful Statului Major american, Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA.

„Observăm câștiguri reale și măsurabile a Ucrainei în utilizarea acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ținte cu HIMARS și au avut un efect devastator”, a spus el reporterilor la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, după o întâlnire a miniștrilor aliați ai SUA pentru a discuta despre cum să ofere Kievului sprijin pe termen lung în contracararea invaziei rusești.

Generalul american a mai spus că „până acum, obiectivele strategice ale Rusiei au fost învinse” în Ucraina.

„În ciuda faptului că au fost depășiți din punct de vedere al armelor și numărul oamenilor, ucrainenii au demonstrat o competență tactică superioară și au demonstrat o voință superioară de a lupta, de a lupta pentru propria lor țară, de a lupta pentru libertatea lor”, a declarat Milley la o conferință de presă cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Citește și Tensiuni între Moscova şi Bucureşti. Rusia a expulzat un diplomat al Ambasadei României în această ţară