PRIMA CASĂ, pe FINAL. Directorul FNGCIMM: Fondurile alocate programului se vor reduce

Alexandru Petrescu, fost ministru al IMM-urilor şi director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor (FNGCIMM), a dezvăluit că anul acesta programul Prima Casă nu va mai beneficia de o majorare de plafon, iar finanţările se vor reduce treptat în perioada 2017-2020.

08 sept. 2017, 09:45
PRIMA CASĂ, pe FINAL. Directorul FNGCIMM: Fondurile alocate programului se vor reduce

Valoarea maximă a creditului Prima casă de 60.000 de euro va fi menţinută în perioada următoare, iar pentru anul acesta nu se va face o majorare de plafon pentru acest program guvernamental, a declarat Alexandru Petrescu, fost ministru al IMM-urilor şi director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor (FNGCIMM).

„Nu există vreo intenţie să se mărească valoarea maximă a creditului Prima casă. Anul acesta nu se va face o majorare de plafon pentru Prima casă. Anul trecut fondul a solicitat o majorare şi a fost acordată o majorare, dar nu exista acel memorandum atunci“.

Pe 29 noiembrie 2016 a fost semnat şi adoptat de guvern un memorandum cu o strategie de decelerare a programului Prima casă pe perioada 2017-2020. În consecinţă, anul trecut Fondul a avut un plafon de 2,9 miliarde lei, iar anul acesta de numai 2,5 mld. lei.

„Anul viitor vom avea 2 mld. lei plafon. Programul Prima casă, unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale post-decembriste, va decelera. Din punctul meu de vedere, programul şi-a trecut de punctul maximal al eficienţei lui. Dacă ne uităm istoric, el a fost gândit să relanseze procesul de creditare ipotecară într-o perioadă în care băncile erau extrem de rezervate de a mai acorda credite“.

Alexandru Petrescu explică faptul că planul iniţial al guvernului era ca acest pro­gram să genereze în portofoliul băncilor pro­duse de creditare ipotecară cel puţin în para­metri similari. Astăzi există produse, altele decât Prima casă, care au la nivelul dobân­zii şi avansului parametrii similari cu Prima casă.

„În ciuda programelor simiare de cre­ditare, în general oamenii se duc tot spre Pri­ma casă, în ciuda faptului că programul vine cu o serie de restricţii: 5 ani nu poţi vinde, tre­buie să anunţi banca, trebuie să anunţi fon­dul în cazul unei tranzacţionări ulterioare etc”. Fondul de Garantare a epuizat în momentul de faţă aproximativ 90% din plafonul pentru Prima casă, cu o rată de aprobare a dosarelor de aproximativ 80% din dosare, arată ZF.

Pentru creditele Prima casă, directorul FNGCIMM aminteşte că este cel mai mic grad de default, în jurul de 0,3%.