Directorul general de la Moderna ne avertizează să ne pregătim pentru încă un an de pandemie. „Vom ajunge într-o situaţie similară cu cea a unei gripe”

Directorul general al grupului farmaceutic american Moderna Inc, Stephane Bancel, a declarat că pandemia de coronavirus ar putea să se încheie peste un an, în condiţiile în care creşterea producţiei de vaccinuri asigură o aprovizionare mondială.

23 sept. 2021, 09:43
Directorul general de la Moderna ne avertizează să ne pregătim pentru încă un an de pandemie. „Vom ajunge într-o situaţie similară cu cea a unei gripe”

„Dacă vă uitaţi la extinderea capacităţilor de producţie la nivelul întregii industrii în ultimele şase luni, suficiente doze ar trebui să fie disponibile la mijlocul anului următor astfel încât toţi locuitorii planetei să poată fi vaccinaţi. De asemenea, doze suplimentare vor fi posibile dacă va fi nevoie”, a declarat Stephane Bancel într-un interviu pentru cotidianul elveţian Neue Zuercher Zeitung.

Vaccinarea ar urma să fie în curând disponibilă chiar şi pentru copii, a spus Stephane Bancel.

Cei care nu se vaccinează se vor imuniza natural, pentru că tulpina Delta este foarte contagioasă. În acest fel vom ajunge într-o situaţie similară cu cea a unei gripe. Poţi fie să te vaccinezi şi să ai o iarnă fără probleme. Sau nu te vaccinezi şi rişti să te îmbolnăveşti şi posibil chiar să ajungi la spital„, a apreciat şeful Moderna.

Întrebat dacă asta înseamnă o revenire la normal în a doua jumătate a anului următor, Stephane Bancel a răspuns: „Peste un an începând de astăzi, cred că da„.

Citeşte şi Toți românii vaccinați cu Moderna trebuie să știe asta. Studiul care scoate la lumină totul: E nevoie de a treia doză de vaccin!

Bancel a mai spus că se aşteaptă ca guvernele să aprobe doze suplimentare pentru persoanele care au fost deja vaccinate pentru că pacienţii cu grad mare de risc care au fost vaccinaţi în toamna anului trecut vor avea nevoie, „fără îndoială”, de o nouă doză. Compoziţia dozei suplimentare va rămâne identică cu originalul în acest an pentru că Moderna nu a avut suficient timp pentru a o modifica.

„În prezent testăm variante de vaccin optimizate pentru tulpina Delta. Acestea vor forma baza pentru dozele suplimentare din 2022. Testăm de asemenea o variantă Delta plus Beta, următoarea mutaţie care potrivit cercetărilor este posibilă”, a spus Stephane Bancel.

Citeşte şi Trei noi posibile efecte secundare ale vaccinurilor Pfizer şi Moderna, investigate de EMA. Inflamaţia rinichilor este unul dintre ele

Moderna poate utiliza actualele linii de producţie pentru noile variante ale vaccinului la fel ca şi pentru vaccinul iniţial iar preţul vaccinării va rămâne acelaşi, a declarat şeful grupului farmaceutic american.

Moderna susţine că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a 3-a).


loading...
Partenerii noștri