Directorul INFP, avertisment despre marele cutremur. Ce ar trebui să se întâmple în Vrancea

Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, spune când ne putem aştepta ca România să fie lovită de marele cutremur. În prezent, activitatea seismică din zona Vrancea este în limitele obişnuite.

20 ian. 2021, 12:30
Directorul INFP, avertisment despre marele cutremur. Ce ar trebui să se întâmple în Vrancea
Directorul INFP, avertisment despre marele cutremur. Ce ar trebui să se întâmple în Vrancea

Directorul INFP, avertisment despre marele cutremur. De la începutul lunii ianuarie, mai multe seisme de magnitudine scazuta s-au produs in zona seismică Vrancea. Cu toate acestea, Constantin Ionescu spune că nu sunt încă motive de îngrijorare.

Directorul INFP, avertisment despre marele cutremur. Ce spune despre ultimele seisme din Vrancea

„Activitatea seismica din zona Vrancei nu este ceva care sa ne ingrijoreze. Anul trecut, singurul cutremur mai mare a fost cel din 31 ianuarie, in rest cutremurele nu au depasit valoarea de 5.3 pe Richter. Au fost cateva cutremure pe sfarsit de an, cu magnitudini pana in 4.2, dar se incadreaza in activitatea seismica specifica zonei Vrancea.

Vrancea poate sa produca pagube pe toata suprafata teritoriului strict la cutremure de peste 7 pe Richter”, a menţionat directorul INFP, potrivit ziare.com.

Citeşte şi Cutremur neobişnuit în România. Unde s-a simţit

Constantin Ionescu a explicat în ce situaţii resimţim aceste cutremure.

„Daca luam Vrancea separat, fata de alte zone seismice din Romania, se simt cutremurele de la 4,5 in sus. Pe la 5 si ceva se sperie lumea, dar tot nu se produc pagube. De la 6 pe Richter in sus, incep sa se crape peretii sau sa se miste lampadarul ori anumite obiecte prin casa.

Totusi, pagube materiale in astfel de situatii s-ar putea inregistra strict la case foarte vechi. Pentru celelalte cutremure, sunt cutremure de suprafata”, a mai spus inginerul.

Referitor la marele cutremur care ar putea provoca pagube uriaşe în România, Constantin Ionescu spune că vom avea motive de îngrijorare atunci când vor fi 30-40 de seisme într-o zi.

„Daca spre exemplu sunt 30-40 de cutremure intr-o zi atunci da, e posibil sa vina un cutremur mai mare. Dar Vrancea niciodata nu are evenimente anterioare care sa poata fi considerate trigger pentru viitoare seisme”, a mentionat seismologul.


loading...
Partenerii noștri