Directorul Morgan Stanley a devenit cel mai bine plătit bancher de pe Wall Street, cu 33 milioane de dolari în 2020. Acum 10 ani banca declanşa marea criză şi era în pragul falimentului, fiind salvată cu banii americanului de rând

James Gorman, directorul executiv al lui Morgan Stanley, primeşte pentru anul 2020 o compensație salarială totală în valoare de 33 milioane de dolari, în creștere cu 22% față de cei 27 milioane de dolari încasaţi 2019.

25 ian. 2021, 13:49
Directorul Morgan Stanley a devenit cel mai bine plătit bancher de pe Wall Street, cu 33 milioane de dolari în 2020. Acum 10 ani banca declanşa marea criză şi era în pragul falimentului, fiind salvată cu banii americanului de rând

În mod oficial James Gorman a devenit cel mai bine plătit bancher din lume, el eclipsându-l pe Jamie Dimon, omologul său de la JPMorgan Chase, care a încasat „doar” 31,5 milioane dolari. Într-un dosar de reglementare publicat de Bussines Insider, banca de investiţii arată că 2020 „a fost un an record pentru Morgan Stanley în multe privințe, atât în ceea ce privește performanța financiară, cât și în ceea ce privește progresele făcute pentru atingerea obiectivelor strategice pe termen lung ale firmei”.

Banca a înregistrat venituri record în 2020 și a efectuat două tranzacții majore, lucru care se traduce prin faptul că acțiunile Morgan Stanley au crescut cu 34%, asta şi pentru că volatilitatea pieței a stimulat rezultatele comerciale și scăderea ratelor dobânzilor a alimentat activitatea bancară de investiții. Acțiunile celui mai mare rival al său, Goldman Sachs, au crescut în schimb cu doar 14%. La începutul anului 2020, James Gorman anunța achiziționarea ETrade, în schimbul a 13 miliarde de dolari, lansând astfel Morgan Stanley în spațiul de brokeraj low-cost și adăugând peste 5 milioane de clienți noi, majoritatea dintre ei foarte tineri. Acesta a fost cel mai mare acord realizat de o bancă globală, după criza financiară din 2009. Această achiziţie a fost urmată, în luna octombrie, de știrea că banca va cumpăra fondul investițional Eaton Vance, pentru 7 miliarde de dolari, făcând din Morgan Stanley unul dintre cei mai mari manageri de active din lume, aproape dublându-și activele administrate, la 1,2 trilioane de dolari.

Citeşte şi Ce îi sfătuieşte pe români un expert Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume: „Cel mai benefic lucru”

Aceste performanţe fără precedent vin în contextul în care în urmă cu doar 12 ani Morgan Stalney se afla în pragul falimentului şi a fost salvată de la închidere de Federal Reserve, care a „injectat-o”, cu fonduri secrete în valoare de 107,3 miliarde de dolari. Suma împrumutată de Morgan Stanley era la vremea respectivă de trei ori mai mare decât toate profiturile făcute de banca de investiţii în acel deceniu. Acest ajutor, realizat din banii americanului de rând, a pus Federal Reserve într-o situaţie foarte delicată, chiar ilegală după unii, în schimbul banilor fiind acceptate la schimb, drept garanţii, aproape orice fel de colateral active, inclusiv unele cu risc foarte mare, precum acţiuni sau chiar bonduri din categoria junk.

Citeşte şi Când îşi va reveni economia mondială după pandemie. Ce transmit analiştii

Acum, după un deceniu, Morgan Stanley a ajuns motorul finanţelor americane, iar directorul său executiv a devenit cel mai bine plătit bancher din lume. Pachetul de plăţi al lui James Gorman constă dintr-un salariu de bază 1,5 milioane de dolari cash, un bonus în numerar de 7,9 milioane de dolari și acțiuni în valoare totală de 23,6 milioane de dolari, care vor fi dobândite pe parcursul a trei ani.


loading...
Partenerii noștri