Ce îi sfătuieşte pe români un expert Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume: „Cel mai benefic lucru”

Tim Marian, manager de investiții al băncii Morgan Stanley, a oferit mai multe sfaturi cu privire la criza financiară care o să urmeze.

RomaniaTV.net
20 mart. 2020, 07:10
Ce îi sfătuieşte pe români un expert Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume: „Cel mai benefic lucru”

„Mentorul meu m-a întrebat un lucru foarte simplu: când începi să construieşti o casă? Eu am răspus: când ai bani, logic! El a zâmbit şi a zis: nici vorbă. Nu începi să construieşti casa până când nu ai un plan.

Pentru majoritatea românilor, cred că cel mai benefic lucru ar fi să stai acum acasă, să scoţi o foaie de hârtie, un pix şi să începi să faci un plan.

Un plan de economii, un plan de investit regulat, indiferent de sumă, în imobil, în burse, în orice şi un plan, în mare, pentru viaţa ta. Unele din cele mai mari firme, averi, progrese etc. s-au făcut în perioade de criză. Ieşi din criza aceasta cu lecţia învăţată!”, a explicat bancherul, conform Ziarului Financiar.

Citeşte şi: Ludovic Orban anunţă că Guvernul va plăti salariile angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic. „Va trebui să injectăm bani în economie”

În aceeași ordine de idei, expertul a oferit mai multe sfaturi și celor care vor să riște și să facă investiții în această perioadă: „Tu azi nu tranzacţionezi la bursă acţiuni. De fapt, tu tranzacţionezi sentimentele oamenilor: frica şi incertitudinea. E uşor să spui să scoţi sentimentele din ecuaţie, trebuie stăpânite. Sunt om şi eu, înţeleg că e greu, dar pune un plan pe hârtie exact ce ai vrea să faci în diverse circumstanţe.

Momentan, nu cumpăr acţiuni individuale, ci mă interesează să cumpăr indicii la o reducere mare. Dacă ai avut un portofoliu de calitate şi ai fost total în acţiuni, din păcate, probabil cel mai bun lucru ar fi să ai răbdare, să nu te panichezi şi să aştepţi”.

Morgan Stanley este una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume. Având sediul în New York City, compania oferă diverse produse și servicii financiare clienților acesteia, care pot fi individuali, corporativi sau chiar guvernamentali.

BCE va tipări în acest an peste 1.000 de miliarde de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat o nouă schemă de achiziţii de obligaţiuni de urgenţă, de 750 de miliarde de euro, aducând valoarea totală a programului pentru acest an la 1.100 de miliarde de euro, pentru a opri declinul provocat pe pieţele financiare de pandemia de coronavirus care provoacă temeri privind impactul asupra economiei şi noi temeri legate de viabilitatea uniunii monetare, transmite Reuters, citat de News.ro.

Activităţile economice din Europa sunt în mare parte blocate de măsurile de carantină adoptate de guverne pentru a ţine sub control epidemia, iar pieţele financiare au scăzut puternic, punând în urmbră recesiunea profundă provocată de criza financiară globală din 2008 şi ridicând întrebări legate de coeziunea zonei euro în perioade de stres.

Citeşte şi: Angajaţii de la Dacia şi Ford România, în şomaj tehnic de joi

Aflată sub presiunea necesităţii de a aciona pentru a reduce costurile de împrumut pentru ţările îndatorate afectate de epidemie, cum este Italia, BCE a lansat o nouă schemă de achiziţii de obligaţiuni, aducând valoarea achiziţiilor din acest an la 1.100 de miliarde de euro, noile achiziţii convenite reprezentând 6% din PIB-ul zonei euro.

Timpurile extraordinare necesită acţiuni extraordinare. Nu există limite pentru angajamentul nostru faţă de euro. Suntem hotărâţi să utilizăm tot potenţialul instrumentelor noastre, în cadrul mandatului nostru”, a declarat preşedintele BCE Christine Lagarde după o şedinţă de urgenţă organizată miercuri seara.