Directorul OMS: „Pandemia de COVID e departe de a se încheia”

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă despre creșterea numărului de cazuri de Covid-19 înregistrate în aproape toate țările lumii.

12 apr. 2021, 18:30
Directorul OMS: „Pandemia de COVID e departe de a se încheia”

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă despre creșterea numărului de cazuri de Covid-19 înregistrate în aproape toate țările lumii.

„Săptămâna trecută am avut un număr foarte mare de infectări cu coronavirusul în ciuda faptului că peste 780 de milioane de doze de vaccinuri au fost deja administrate în întreaga lume.

Aveți grijă! Vaccinurile sunt un instrument vital și puternic, dar nu reprezintă singurul instrument”, a spus Tedros Adhanom, șeful OMS.

Directorul OMS: „Pandemia de COVID e departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Şi noi dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului (…), dar în acest moment unităţile de terapie intensivă din multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor – şi este ceva complet evitabil”, a spus Tedros la un briefing de presă.

”Pandemia COVID-19 este departe de a se încheia. Totuşi, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite”, a adăugat directorul general al OMS, care a subliniat că transmiterea virusului este cauzată de ”confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în politicile sanitare publice”.

El a remarcat faptul că în unele ţări, deşi virusul continuă să se răspândească, restaurantele şi cluburile de noapte sunt pline, pieţele sunt deschise şi aglomerate, cu puţini oameni care-şi iau măsuri de precauţie.

”Unii oameni par să creadă că dacă sunt relativ tineri nu se întâmplă nimic dacă iau COVID-19”, mai observă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La rândul ei, responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, a avertizat că pandemia a ajuns într-un ”punct critic”, cu infecţii al căror număr creşte exponenţial, dar a apreciat de asemenea că ar putea fi pusă sub control ”în câteva luni” dacă ar fi luate măsurile corespunzătoare.

Până în momentul de față, la nivel mondial bilanțul total al infectărilor a ajuns la peste 136 de milioane, iar cel al deceselor se apropie de 3 milioane. Până acum, 110 milioane de oameni s-au vindecat.

Citiți și OMS nu recomandă administrarea unui vaccin diferit la rapel față de prima doză

Cazuri de COVID în România

În România, până astăzi, 12 aprilie, au fost confirmate 1.008.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 910.298 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.323 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 25.248 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 11.04.2021 (10:00) – 12.04.2021 (10:00) au fost raportate 113 decese (63 bărbați și 50 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

În Bucureşti sunt 500 de cazuri noi. În 4 judeţe sunt peste 100 de cazuri noi: Cluj – 514, Constanţa – 166, Ilfov – 132, Prahova – 110.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori are cele mai mari valori în Ilfov – 7,34 şi în Cluj – 6,16. În Bucureşti, coeficientul este 6,13. 11 judeţe şi Capitala au valoarea acestui indicator peste 3.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 37 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 36 decese la categoria de peste 80 de ani.107 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 5 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.845. Dintre acestea, 1.529 sunt internate la ATI.