Directorul spitalului din Piatra Neamț ar putea fi DEMIS luni de Ionel Arsene

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, în subordinea căruia se află Spitalul Județean a declarat că nu exclude demiterea directorului unității medicale. Arsene a mai spus că decizia va fi luată în funcție de rezultatele anchetei și că toți vinovații vor plăti.

RomaniaTV.net
15 nov. 2020, 16:04
Directorul spitalului din Piatra Neamț ar putea fi DEMIS luni de Ionel Arsene

Directorul spitalului din Piatra Neamț

, Lucian Micu, a fost demis. Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a anunțat că așteaptă rezultatele anchetei de la Spitalul Județean pentru a lua primele decizii după tragedia de la secția ATI unde au murit 10 persoane. El nu exclude varianta înlăturării din funcție a actualului director al spitalului.

„Bineînțeles. Aștept în cursul de mâine rezultatul anchetei și cu siguranță cei care poartă vina la ceea ce s-a întâmplat acolo, vor răspunde”, a declarat Ionel Arsene la Antena 3.

Directorul Spitalului Județean din Neamț, Lucian Micu, a fost numit în funcție pe 28 octombrie.

Spitalul Județean Neamț, aflat în subordinea Consiliului Județean condus de Ionel Arsene, este la al optulea manager în ultimul an. Actualul director e fostul primar din Roman, declarat incompatibil de ANI / Șirul numirilor făcute de PSD și PNL la conducerea spitalului de la începutul pandemiei.

Directorul spitalului din Piatra Neamț a fost declarat incompatibil de ANI

Spitalul Județean Neamț, unde sâmbătă seară au murit zece persoane într-un incendiu la Secția ATI Covid, se află în subordinea Consiliului Județean Neamț și este la al optulea manager în ultimul an. Actualul director, Lucian Micu, este fostul primar din Roman, care nu a mai putut candida la alegerile din septembrie pentru că a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Lucian Micu a fost numit manager al spitalului județean din Piatra Neamț la sfârșitul lunii octombrie. Este al optulea manager numit într-un an la conducerea spitalului aflat în subordinea Consiliului Județean Neamț, al cărui președinte este Ionel Arsene (PSD).

Cel mai scurt mandat la conducerea spitalului județean a fost al lui Marius Ghineț, de trei zile, între 17 – 20 mai 2020. Marius Ghineț, membru PNL, era un patron de firmă de pompe funebre și fusese numit de guvern, în perioada în care spitalele județene erau coordonate de la centru, la începutul pandemiei.

De altfel, actualul manager, om politic, a ajuns la conducerea spitalului după un șir de numiri politice și de acuzații între PNL și PSD privind aceste numiri.

Nu mai puțin de opt manageri s-au perindat la conducerea spitalului în ultimul an, unii pentru mandate de câteva zile:

Până pe 18 decembrie 2019, a fost manager economistul Codruţ Munteanu, de pe 19 decembrie 2019 până pe 17 martie 2020 chirurgul Alexandru Juncu, iar pe 17 martie a urmat Toader Mocanu, fost prefect şi senator de Neamţ.

Imediat după ce România intra în stare de urgență, șeful Consiliului Județean Neamț, social-democratul Ionel Arsene instalează în fruntea spitalului un vechi politician de-al locului, fost prefect şi senator, Toader Mocanu. Imediat, numărul cazurilor de COVID-19 explodează în spital. Depăşit de situaţie, Mocanu îşi dă demisia. După plecarea lui Toader Mocanu, în 3 aprilie, șeful Consiliului Judeţean îi găsește rapid un înlocuitor – directorul spitalului din Târgu Neamţ, Florin Apostoae, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene. Coincidenţă sau nu, tatăl acestuia, Ilie Apostoae, este consilier judeţean din partea PSD, după cum relata Digi24.

Lili Ruse, despre declaraţia controversată a lui Nelu Tătaru: „Când am greșit și noi? De fiecare dată când am dat șpagă pentru că ni s-a cerut”
În starea de urgenţă, Ministerul Sănătăţii preia în subordine spitalele din provincie. După numai şase zile, Florin Apostoae este demis de ministrul Nelu Tătaru, la propunerea prefectului de Neamţ, fost prim-vicepreşedinte al organizaţiei PNL Neamţ. Oficialul spune că mulți colegi au reclamat comportamentul nepotrivit al managerului. Nelu Tătaru o aduce la conducerea spitalului pe Daniela Marcoci, medic epidemiolog la DSP Neamţ, care gestionase și criza de la spitalului din Suceava pe perioada conducerii militare. Aceasta rămâne în funcție între 9 aprilie și 17 mai, când anunţă că vrea să se întoarcă la DSP.

Urmează Marius Ghineț, liberalul cu firmă de pompe funebre. Pentru trei zile. Vine Silviu Verzea, chirurg din spital, numit de Consiliul Județean condus de Arsene. Acesta demisionează la începutul lunii octombrie, după ce televiziunea locală TV Neamț a publicat imagini cu pacienți suspecți de COVID care așteptau până la 14 ore în curtea spitalului ca să fie consultaţi de personalul de la triaj. Detalii aici

În 28 octombrie, Consiliul Județean îl numește la conducerea spitalului pe fostul primar din Roman, Lucian Micu, declarat incompatibil de ANI.

Cu puţin timp înaintea alegerilor locale de anul acesta, edilul PNL a fost demis din funcţie de către prefect după ce ANI şi, ulterior, două instanţe, au constatat că Micu este incompatibil. În tentativa de candida, el a trecut la PSD, dar o hotărâre judecătorească l-a scos definitiv din cursă. Iar pentru accederea în funcţia de manager s-a recurs la un tertip, fiind numit în funcţia de consilier juridic pentru câteva zile, în baza unei ordonanţe ce vizează angajările în perioada de urgenţă şi alertă, după cum scria adevarul.ro.

Lucian Micu fusese declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate în 2016, când era viceprimar al municipiului, după ce inspectorii de integritate au constatat că a ocupat concomitent funcția de viceprimar și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, lucru interzis prin lege. Micu a contestat decizia, iar în 2020 a venit decizia definitivă a Instanței Supreme, când era primar la Roman.

Toți aceștia manageri au fost numiți cu titlu interimar, pentru că pentru desemnarea conducerii spitalelor trebuie organizate concursuri, potrivit legii.

De altfel, Consiliul de Administrație al spitalului a anunțat, în 9 noiembrie, organizarea concursului pentru postul de manager.