Directorul SRI, Eduard Hellvig, prezent alături de Iohannis în vizitele oficiale din Emiratele Arabe și Azerbaidjan

Klaus Iohannis a efectuat în ultimele 30 de zile două vizite oficiale în Azerbaidjan și Emiratele Arabe. Ambele deplasări ale președintelui au avut ca scop discuțiile strategice despre siguranța energetică a României și accelerarea digitalizării. Președintele a ales ca de fiecare dată în delegația sa o serie de miniștri și consilieri care urmau să se întâlnească cu omologii lor din țările vizitate. Pe lângă acești oficiali, șeful statului a ales să fie însoțit în ultimele sale două vizite și de către directorul SRI, Eduard Hellvig.

23 mart. 2023, 11:51

Directorul SRI, Eduard Hellvig, prezent alături de Iohannis în vizitele oficiale din Emiratele Arabe și Azerbaidjan. În 2-3 februarie la Baku președintele a deschis Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze în timp ce în Emirate i-a avut în delegația sa pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, precum și pe ministrul Educației, Ligia Deca. Vizita în Emiratele Arabe a venit pe fondul intensificării relației la nivel guvernamental și al semnării dintre România și Emiratele Arabe Unite a unor memorandumuri de înțelegere pe domenii vizând energia, educația și respectiv tranziția verde și cea digitală.

Citește și Sorin Ovidiu Vîntu, previziune alarmantă: „Urmează focar de pestă porcină. E atac bioterorist la adresa poporului român. Nu întâmplător apar boli în România”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, prezent alături de Iohannis în vizitele oficiale din Emiratele Arabe și Azerbaidjan

Ceea ce puțină lume știe este faptul că în ambele deplasări ale președintelui, acesta a fost însoțit și de directorul SRI, Eduard Hellvig. Fără ca această informație să fie făcută publică în comunicatele de pe site-ul Administrației Prezidențiale și fără ca numele său să fie inclus pe lista celor care îl însoțesc pe Iohannis în Azerbaidjan si Emiratele Arabe.

Discreția cumva firească pentru un șef de serviciu secret este mai greu de explicat atunci când este vorba despre vizitele oficiale. Nimeni dintre demnitarii aflați în compania președintelui Iohannis nu a făcut public faptul că în aceste deplasări participă și șeful SRI, nici măcar pe site-ul serviciului secret nu a fost postat un anunț cu programul șefului serviciului. Astfel, fără o comunicare oficială este greu să presupunem motivul pentru care Eduard Hellvig a fost chemat să-l însoțească pe președinte în Emiratele Arabe și Azerbaidjan.

Singura dovadă a prezenței acestuia în delegațiile oficiale sunt câteva fotografii din presa azera și cea arabă care l-au surprins și pe Hellvig participând la conferințele oficiale ale președintelui Iohannis. Conform inpolitics.ro Eduard Hellvig s-a întâlnit în Emiratele Arabe cu responsabilul local pentru protecția cibernetică.

Șefii SRI merg extrem de rar în deplasări! Și George Maior i-a însoțit pe Iohannis și Băsescu!

În 2017 Eduard Hellvig l-a mai însoțit pe președintele Iohannis într-o vizită la Casa Alba, atunci când acesta a fost invitat de Donald Trump în SUA. În programul celor doi a fost atunci și o întrevedere cu directorul CIA, Mike Pompeo astfel încât această discuție a fost cea în care prezența directorului SRI, Eduard Hellvig era una mai mult decât necesară.

În 2014, George Maior s-a deplasat alături de Traian Băsescu într-o vizită oficială unde au fost primiți de omologul israelian, Shimon Peres, cât și de președintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas. Directorul SRI de atunci având un rol important în această delegație pentru ca s-au detaliat aspecte despre colaborarea în domeniul antiterorist.

Tot fostul președinte Traian Băsescu a fost în 2011, în vizită la Washington, pentru a se întâlni cu vicepreședintele pe atunci, Joe Biden, și secretarul de stat Hillary Clinton. George Maior l-a însoțit și de această dată când Băsescu a semnat acordul privind scutul american antirachetă. Tot la aceasta vizită președintele României alături de George Maior s-au întâlnit și cu directorul CIA, David Petraeus.

Directorul SRI de atunci, George Maior a fost alături de președintele Traian Băsescu inclusiv la vizita acestuia în Londra, tot în 2011, când Băsescu a vizitat sediul MI6 pentru o serie de discuții despre securitatea și evoluția mediului internațional.

Citește și Şeful SRI Eduard Hellvig: Orice tentativă de întoarcere la reglementările de tipul celor din comunism trebuie respinsă