Directorul STS: Frauda electorală prin metoda „autocarul” poate fi stopată cu 10-15 milioane de euro

Directorul STS, generalul Marcel Opriş afirmă că fraudarea alegerilor prin vot multiplu ar putea dispărea dacă s-ar implementa la nivel naţional sistemul informatizat propus de STS şi folosit experimental la ultimele alegeri parlamentare parţiale. Chiar dacă sistemul nu este aplicat la nivel naţional, directorul STS susţine ferm că mai devreme sau mai târziu el va exista. Mai mult, Opriş spune şi cât ar putea costa: 10-15 milioane de euro.

RomaniaTV.net
22 dec. 2011, 18:03
Directorul STS: Frauda electorală prin metoda „autocarul” poate fi stopată cu 10-15 milioane de euro

Dotarea fiecărei secţii de votarea cu mijloace electronice care să poată scana cărţile de identitate ale alegătorilor ar putea furniza informaţiile necesare care să poată face imposibil votul multiplu, a declarat la România TV Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

„Nu se va mai vota cu autobuzul, s-a terminat, nu se mai poate! Dacă se implementează asemenea sisteme nu se va mai putea vota în acest mod. Asemenea lucruri totuşi costă. Nu exagerat, dar costă. Intră în costurile democraţiei. Mult sau puţin, nu ştiu dacă-i relevant. 10-15 milioane de euro pentru 5-7 ani de zile, pentru că asemenea mijloace, resurse tehnice o dată puse la dispoziţie, ele sunt valabile pentru mai multe cicluri electorale”, a declarat Opriş.

Şeful STS a afirmă că sistemul a fost implementat experimental la ultimele alegeri parţiale desfăşurate în România şi că şi-a dovedit eficienţa.

„Noi am fost solicitaţi, şi noi alături de alţii, să propunem o metodă. Aşa s-a ajuns la celebrul sistem de verificare a identităţii, pe care l-a folosit AEP-ul (Autoritatea Electorală Permanentă, n.r.) nu noi, noi am furnizat doar mijloacele tehnice. Şi care şi-au dovedit viabilitatea pentru că au fost depistate: încercare de vot cu carte de identitate declarată furată, încercare de vot cu carte falsă de identitate, încercare de exercitare a unui drept de vot deşi în bazele de date ale justiţiei scria că persoana respectivă n-are drept de vot”, a mai declarat Opriş.

„Jocul electoral trebuie scos în afara secţiei de vot”

Deşi acest sistem informatizat este aplicat în întreaga Europă – după cum susţine şeful STS – politicienii de la noi încă nu au hotărât aplicarea lui la nivelul întregii ţări.

„Ar trebui ca întreaga clasă politică să admită că jocul electoral trebuie scos în afara secţiei de vot. Şi nimeni, dacă un guvern nu are curajul să cheltuiască pentru a implementa asemenea mijloace pe termen lung, cealaltă parte să convină că nu va invoca eventualele costuri pentru asemenea alegeri. Acestea să fie scoase şi acceptate unanim. Să se discute despre alte costuri, de steaguri, de ce vreţi dumneavoastră, dar nu de asemnea costuri”, a mai afirmat directorul STS.

„Românii vor vrea aşa ceva”

Chiar dacă proiectul informatizat propus de instituţia pe care o conduce nu este acceptat la nivel politic, directorul STS dă asigurări ferme că el va fi aplicat în viitor.

„Să ştiţi că un asemenea sistem oricum va exista în România. Nu în mandatul meu, nu în mandatul preşedintelui Băsescu, poate nici când veţi lucra dumneavoastră, pentru că românii vor vrea aşa ceva. V-am spus că în momentul acesta în lege nu este, dar dacă la anul viitor vom fi solicitaţi oficial printr-un act normativ să furnizăm servicii pentru alegeri, să ştiţi că le vom furniza indiferent ce vor spune opinia publică şi ziariştii”, a mai declarat marcel Opriş la România TV.