Directorul unui spital privat din Oradea despre sistarea fondurilor de la CNAS:E o decizie comunistă

Reprezentanţii spitalului privat Pelican din Oradea consideră că sistarea finanţării din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private reprezintă "o decizie comunistă", în timp ce managerii unui alt spital privat din oraş spun că nu cred în "declaraţiile politice" făcute pe această temă.

RomaniaTV.net
15 ian. 2013, 12:24
Directorul unui spital privat din Oradea despre sistarea fondurilor de la CNAS:E o decizie comunistă

Profesorul universitar Adrian Maghiar, fondator şi director al Spitalului privat Pelican, a declarat, marţi, că decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a sista finanţarea unităţilor spitaliceşti private din fondurile Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate este „una comunistă”.

Nu e normal ce se întâmplă. Mi se pare că ne-am întors înainte de 1989. Este o decizie comunistă la care nu m-aş fi aşteptat din partea unui ministru care se declară de dreapta. Dacă ar fi fost social-democrat, aş fi înţeles„, a afirmat Maghiar.

El a spus că măsura este nedreaptă întrucât îi va afecta pe toţi pacienţii care vor să se trateze într-un spital privat, indiferent de venit.

La noi nu veneau doar pacienţi cu venituri mari, avem din toate catogoriile sociale şi, cu o coplată rezonabilă, beneficiau de condiţii şi servicii decente, chiar de lux. Noi nu ne-am limitat la investigaţii clinice, noi avem 300 de intervenţii chirurgicale pe zi, tratăm aproape orice afecţiune„, a spus Maghiar.

Totodată, Maghiar a afirmat că măsura este discriminatorie şi va crea o concurenţă neloială între sistemul public de sănătate şi cel privat.

„Am fost primul spital acreditat din Bihor, avem nivelul 2, ceea ce înseamnă standarde înalte. Ca urmare, atâta vreme cât nu există asigurări private de sănătate, iar contribuţiile se varsă în întregime într-o singură puşculiţă mi se pare că se va crea o concurenţă neloială. Pentru că dacă măsura va intra în vigoare, prima repercusiune este că vom fi obligaţi să dublăm preţurile, iar pacienţii asiguraţi vor fi primii dezavantajaţi deoarce nu vor putea să se bucure de drepturile lor”, a declarat Maghiar.

El este de părere că decizia ministrului va „dilua” şi calitatea actului medical, având în vedere că va „tăia” o treime din veniturile spitalului Pelican.

„O treime din veniturile spitalului veneau din fondurile CNAS, iar coplata care era achitată de pacient se întorcea în mare parte, prin profit, în echipamente, consumabile, investiţii. Avem în construcţie un spital cu 350 de paturi în Cluj, aici avem, pe lângă clinica universitară şi spital, o maternitate. Dacă lucrurile rămân aşa, vom fi obligaţi şi la restructurări”, a arătat Maghiar.

În aceste condiţii, el a anunţat că, împreună cu reprezentanţii altor unităţi private de sănătate, va crea o organizaţie care să le reprezinte drepturile şi să poată ataca legal măsura.

„Urmează să avem o şedinţă de constituire, să alegem un preşedinte de organizaţie şi să stabilim paşii care urmează să îi facem”, a declarat reprezentantul Spitalului Pelican.

Dacian Foncea, managerul unui alt spital privat din Oradea, New Medics, a declarat, la rândul său, că dacă acest contract cadru va fi în final adoptat, spitalul îşi va adapta oferta astfel încât să reziste pe piaţă.

„Eu nu cred, n-am crezut niciodată şi nu voi crede în declaraţiile politice de sâmbăta şi duminica, indiferent cine le face şi, în mod deosebit, când e vorba de domeniul sănătăţii. În ce priveşte unitatea noastră, va supravieţui”, a spus Foncea.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la sută mai mare.

Citeşte şi Cu cât vor creşte preţurile la spitalele private după oprirea decontării serviciilor de către CNAS