Discriminare după tratamentul împotriva coronavirus. Pacienţii gay şi bisexuali sunt excluşi de la donarea de plasmă

Homosexualii și bisexualii care s-au vindecat de coronavirus ar putea fi excluși de la donarea de plasă, după cum afirmă NHS, sistmul public de sănătate britanic, citat de presa de la Londra.

04 mai 2020, 07:01
Discriminare după tratamentul împotriva coronavirus. Pacienţii gay şi bisexuali sunt excluşi de la donarea de plasmă

Medicii de la Spitalele Guy’s şi St. Thomas, din Londra, vor începe să folosească plasmă de la pacienţii vindecaţi, ca terapie de luptă împotriva pandemiei care a luat aproape 250.000 de vieţi, numărul decedaţilor fiind de aproximativ 28.000 numai în Marea Britanie.

Cu toate acestea, pacienții de sex masculin care s-au culcat cu alți bărbați în ultimele trei luni vor fi împiedicați să doneze componenta de sânge bogată în celule albe, din cauza restricțiilor la transfuzii, introduse pentru prima dată pentru a provoca răspândirea HIV în anii ’70-’80. Măsura, dezvăluită în premieră de ITV, respectă regulile de donare de sânge stabilite de Departamentul de Sănătate, care afirmă că orice bărbat care a făcut sex oral sau anal cu un alt bărbat trebuie să aștepte trei luni înainte de a dona. Normele NHS Blood and Transplant spun că bărbații care fac sex cu bărbații „au un risc crescut de a dobândi anumite infecții prin sex”.

Citeşte şi Mesajul celui de-al doilea donator de plasmă din România: „Cantitatea pe care o donezi este pentru trei persoane. Poţi salva 3 vieţi”

Evident, decizia a stârnit numeroase critici, între altele, Laura Russell, director politici la Stonewall afitmând: „Este într-adevăr deranjant faptul că bărbații gay și bi care vor să ajute în lupta împotriva coronavirusului sunt împiedicați să facă acest lucru. Decizia ca oamenii ar trebui să poată da sânge sau plasmă ar trebui să se bazeze pe evaluări individuale ale riscurilor, nu pe orientarea sexuală a oamenilor„.