Discriminare etnică la Spitalul Marie Curie. Copiii romi, ţinuţi în saloane separate

Spitalul "Marie Curie", acuzat că ţine copiii de etnie romă în saloane separate, a fost reclamat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Romani Criss şi ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, care cer constatarea şi sancţionarea faptei de discriminare.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 12:23
Discriminare etnică la Spitalul Marie Curie. Copiii romi, ţinuţi în saloane separate

Cele două organizaţii neguvernamentale informează că au transmis, miercuri, CNCD o plângere privind tratamentul diferenţiat aplicat copiilor de etnie romă, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodowska Curie” din Bucureşti (fost Budimex).

„Este vorba despre segregarea copiilor romi faţă de copiii majoritari prin aşezarea lor în saloane separate. Este pentru prima dată când informaţii despre astfel de practici în spitalele din România s-au putut concretiza într-o plângere către autorităţi”, se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Organizaţii semnatare precizează că în acest an au efectuat documentări la nivelul mai multor spitale din Capitală şi au strâns informaţii ca la Spitalul „Marie Curie” există saloane segregate cu copii romi.

„Boala nu face discriminare pe criteriul etnic. A avea un copil bolnav este o tragedie pentru orice familie, indiferent de etnie. Denigrarea şi excluderea micuţilor pacienţi doar pentru că sunt de etnie romă nu face decât să adauge şi mai multă suferinţă şi nemulţumire”, a declarat Oana Mihalache, reprezentanta Romani Criss.

Cele două organizaţii neguvernamentale solicită CNCD constatarea şi sancţionarea faptei de discriminare, săvârşite sub forma agravată a segregării.

„Deşi legea românească interzice expres şi sancţionează discriminarea etnică, aplicarea legii întârzie când este vorba despre sistemul sanitar. De aceea, credem că este cazul ca Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice locale care au în subordine spitale să verifice dacă regulamentele interne ale spitalelor conţin prevederi prin care se interzice segregarea etnică şi dacă aceste prevederi sunt respectate în practică” a adăugat Iustina Ionescu, avocata ECPI.

Cele două organizaţii neguvernamentale precizează că un principiu fundamental care stă la baza exerciţiului dreptului la sănătate este ca acesta să fie respectat fără discriminare, inclusiv pe criteriul etniei.