Discriminarea pe bază de vaccin ar putea fi pedepsită cu amendă penală sau chiar cu închisoare. Propunerea vine din partea parlamentarilor AUR

Parlamentarii AUR au depus un proiect de lege prin care discriminarea pe bază de vaccin ar putea fi sancționată cu amendă penală de până la 100.000 lei sau chiar cu închisoare de la şase luni la doi ani.

26 mai 2021, 15:57
Discriminarea pe bază de vaccin ar putea fi pedepsită cu amendă penală sau chiar cu închisoare. Propunerea vine din partea parlamentarilor AUR

Discriminarea pe bază de vaccin i-a revoltat pe parlamentarii AUR, care au solicitat dezbaterea în procedură de urgenţă a unui proiect de lege care prevede „reglementarea interzicerii oricărei forme de manifestare sau măsură de excludere, segregare, restricție, limitare, deosebire, preferință sau tratament diferențiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, având la bază administrarea sau nu a oricărui tip de vaccin”.

Citeste si Diana Şoşoacă, insinuări suburbane în Parlament la prezentarea PNRR: „Lăsaţi, domnul Orban, că dumneavoastră nici un minut nu rezistaţi”

AUR acuză Guvernul că, „de câteva luni încoace, condiţionează drepturi și libertăți fundamentale de actul vaccinării”.

Ce propunem, pe scurt, dacă legea va fi adoptată: Emiterea oricărui act normativ care discriminează pe bază de vaccin va fi considerată infracțiune și sancționată cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Toate celelalte fapte sau acte juridice care vor da naștere la discriminări pe motiv de vaccinare vor constitui contravenții și vor fi sancționate cu amendă de la 3000 lei la 30.000 lei dacă discriminarea va viza o persoană, respectiv cu amendă de la 5000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea va viza o categorie sau un grup de persoane”, se arată într-un comunicat AUR.

Discriminarea pe bază de vaccin nu este recunoscută de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, însă, la începutul lunii aprilie că vaccinarea obligatorie „este necesară în democrație”. CEDO a stabilit un precedent în dezbaterea despre vaccinarea obligatorie, publicând o hotărâre care susţine că aceasta este necesară.

Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind ‘marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare’.

Potrivit lui Hervieu, hotărârea CEDO face „constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict”.

Citeste si George Simion, despre PNRR: „Nu vom vota ca România să își piardă SUVERANITATEA!”. Claudiu Târziu: „Este ajutor de înmormântare”

Totodată, Curtea sprijină „principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.