Discurs-record: Un senator american a vorbit aproape 13 ore fără întrerupere VIDEO

Publicat: Joi, 07 Martie 2013 11:01 // Actualizat: Joi, 07 Martie 2013 12:41 // Sursa: RTV.net

Washingtonul a avut parte de un eveniment cam bizar, când senatorul republican a ţinut o cuvântare de 13 ore, mai precis de 12 ore şi 56 de minute în faţa unei săli aproape goale, în Congres, în semn de protest faţă de programul de asasinate cu ţintă precisă, cu avioane-spion, fără pilot.

Senatorul republican şi-a început discursul miercuri dimineaţă, la ora 11:47 (18:47, ora României).  A vorbit timp de 12 ore şi 52 de minute. La ora locală 00:39 (07:39, ora României), vezica l-a obligat să abandoneze. "Am descoperit că există anumite limite la adresa obstrucţiei, de care mă voi ocupa în câteva minute", s-a scuzat el sugestiv.  Jurnaliştilor care îl aşteptau în Capitoliu, le-a spus: "Mă dor picioarele, mă dor picioarele, mă doare totul", a mărturisit el, ulterior.

A protestat vorbind în picioare, în faţa unei săli aproape goale, faţă de lipsa de transparenţă a administraţiei preşedintelui  Barack Obama în privinţa programului secret de asasinate cu ţintă precisă cu ajutorul avioanelor fără pilot şi eventuala utilizare a acestora pe teritoriul american.

Rand Paul anunţa: "Mă ridic astăzi pentru a începe obstrucţia în privinţa nominalizării lui John Brennan la CIA. Voi vorbi până când nu voi mai putea vorbi". A vorbit apoi puţin mai mult de 11 ore, în picioare, deoarece oratorilor nu le este permis să se aşeze în timpul unui discurs., scrie The Washington Times.

Regulamentul Senatului le permite oratorilor să păstreze cuvântul până la epuizare, chiar dacă ceilalţi 99 de senatori vor să îl întrerupă. Pentru a-l întrerupe, democraţii trebuie să depună o moţiune care le va permite, după două zile, să organizeze un vot în care vor fi necesare 60 de voturi din totalul de 100.

După primele cinci ore de discurs, liderul majorităţii democrate, Harry Reid, a încercat să facă un compromis, anunţând că îl mai lasă pe Paul să vorbească 90 de minute, iar apoi să se supună la vot propunerile senatorului. Rand Paul a spus cu vehemenţă că se opune, iar senatorii au fost nevoiţi să se lase păgubaşi. "Vom termina mâine", i-a da replica Reid, neştiind nici el cât de aproape era de adevăr.

Nu este singurul

Paul a citit dintr-un dosar gros care se afla pe pupitrul său diferite documente, inclusiv articole legate de acest subiect, făcând apoi comentarii şi remarci proprii. 

La un moment dat, senatorul de Texas Ted Cruz l-a comparat cu personajul fictiv, Domnul Smith, interpretat de James Stewart în filmul "Domnul Smith merge la Washington" din 1939, în care s-a folosit termenul "filibuster" ce desemnează această obstrucţie parlamentară.

 

Paul Rand nu este însă nici primul, nici ultimul care are astfel de intervenţii în Senatul american. Istoricul acestuia arată că, în 2010, Bernie Sanders a susţinut un discurs de opt ore şi jumătate împotriva scăderii impozitelor. Dar reordul absolut  în materie de asemenea discursuri îi aparţine lui Strom Thurmond, care a apărat segregarea rasială timp de 24 de ore şi 18 minute în 1957.loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 mar 10:15
...de ani, în prezent consilierul pe probleme antiteroriste al lui Barack Obama. Republicanul Rand Paul a împiedicat organizarea votului miercuri, printr-o intervenţie de aproape 13 ore, pentru a cere Casei Albe o clarificare privind...
07 mar 11:42
...de asasinate cu ţintă precisă cu ajutorul avioanelor fără pilot şi eventuala utilizare a acestora pe teritoriul american, scrie rtv.net. Regulamentul Senatului le permite oratorilor să păstreze cuvântul până la epuizare, chiar dacă ceilalţi 99 de senatori vor să îl întrerupă. Pentru a-l...
1
EUR
4.8365
RON
07 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H