Discuţii aprinse din cauza noului regulament şcolar. Elevii, obligaţi să renunţe la telefoane în timpul orelor

Asociaţia Elevilor din Constanţa consideră că, prin faptul că Ministerul Educaţiei a interzis ca elevii să aibă asupra lor telefoanele mobile în timpul orelor de curs, acestea urmând să fie depuse la începutul fiecărei ore într-un loc special amenajat, elevii nu vor mai putea să filmeze dacă un cadru didactic face un abuz sau dacă un elev agresează un cadru didactic. AEC a spus că deşi folosirea telefoanelor mobile în timpul orei era interzisă oricum, telefoanele rămâneau la elevi, care le puteau folosi dacă vedeau fapte de acest gen.
Iulian Tudor
11 ian. 2018, 14:56
Discuţii aprinse din cauza noului regulament şcolar. Elevii, obligaţi să renunţe la telefoane în timpul orelor

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că de-a lungul timpului au fost agresiuni fizice atât din partea profesorilor faţă de elevi, dar şi invers, precizând că violenţa în şcolile din ţara noastră este foarte mare.

„Au fost, de-a lungul timpului, agresiuni fizice de ambele părţi. Dacă ar fi în mass-media să fie prezentate săptămânal abuzurile din şcoli, care sunt în special profesor versus elev, cred că patru zile din cinci numai asta am avea în presă pentru că violenţa în şcolile din România este foarte mare. Într-adevăr este condamnabil şi regretabil că au fost violenţe din partea elevilor la adresa profesorilor, dar haideţi să fim conştienţi că s-a întâmplat de-a lungul timpului în primul rând invers şi nu este normal să se întâmple în niciun fel. Violenţa în şcoală este condamnabilă în toate formele sale şi de la oricine ar veni. Nu trebuie să aibă loc”, a afirmat Constantin Alexandru Manda, potrivit news.ro.

El consideră că această violenţă pleacă în primul rând din familie, un studiu recent arătând că jumătate dintre elevi sunt maltrataţi zilnic acasă.

„Cred că trebuie să ne uităm de unde pleacă această violenţa în şcoală. În primul rând, pleacă de la violenţa în familie. Să nu uităm că peste jumătate dintre elevii din România, conform unui studiu Salvaţi Copiii sunt maltrataţi zilnic acasă. Deci, psihologic vorbind, de aici pleacă. Dacă noi aplicăm în familiile din România încă de când sunt copiii mici că bătaia e ruptă din rai, nu putem creşte decât nişte viitori agresori”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

El susţine că decizia ministerului Educaţiei de a obliga elevii ca la începutul fiecărei ore să depună telefoanele într-un loc special amenajat poate duce şi la situaţia în care elevii nu mai pot filma eventualele abuzuri făcute de un cadru didactic asupra unui elev sau invers.

„Prin interzicea utilizării telefoanelor mobile în timpul orei şi depozitarea acestora, din moment ce elevii nu le vor mai avea la îndemână, nu vor putea, de exemplu, să filmeze dacă un cadru didactic face un abuz în timpul orei de curs sau chiar dacă un elev agresează un cadru didactic. Atunci orice vede acest lucru trebuie să sesiseze. Poate fi o consecinţă a faptului că elevii nu-l vor mai avea în posesie în timpul orei”, a mai spus Constantin Alexandru Manda.

El a precizat că şi până la această modificare utilizarea telefonului mobil era interzisă în timpul orei, elevul care îl folosea putând fi sancţionat, dar aparatul rămânea asupra proprietarului său, iar în cazul în care se întâmpla ceva de genul unui abuz sau al unei agresiuni, telefonul putea fi folosit pentru a filma situaţia respectivă.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat marţi seara pe Facebook că a fost modificat şi completat Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar: „Am semnat astăzi ordinul nr. 3.027/2018 pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP)”.

Noul regulement prevede că pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate în sala de clasă: „În timpul orelor de curs este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă; pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”.

Această măsură este contestată de Asociaţia Elevilor din Constanţa, care consideră că decizia luată este neconstituţională.

„Şi până în prezent elevilor le era interzis să utilizeze telefonul mobil, doar că prin această modificare ministrul Educaţiei introduce o nouă teză, conform căreia la începutul fiecărei ore elevii sunt obligaţi să îşi depoziteze telefonul mobil în locul special amenajate. Acest lucru, în opinia noastră, este neconstituţional şi limitează exercitarea posesei elevilor pentru un bun al lor”, a precizat Constantin Alexandru Manda.

Vezi şi: Modificări importante pentru elevi după vacanţa de iarnă: Telefoane interzise la ore. Ce se întâmplă cu uniforma. REGULAMENT şcolar nou

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Patru zodii cărora le pune Dumnezeu mâna în cap în iunie. Totul le merge ca pe roate
Capital.ro
Pensii majorate cu 950 de lei în România. Anunț oficial. Ce pensionari iau banii din luna iunie
Playtech.ro
De ce are priza trei găuri? Nu este un element de decor
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Moarte cumplită pentru o fetiță lăsată 6 ore în mașina încinsă. Părinții drogați făceau sex la câțiva pași de ea
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alți bani, alte drumuri de făcut pentru toți șoferii. Proiectul de lege nu oferă excepții
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP în România. Decizia luată de șeful RAR astăzi, 17 mai: Zero toleranță
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Ajutor de la stat pentru pensionari: 530 lei în plus la pensie. Cine primește acești bani fără să fi cotizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ