Discuţii în Comisia de cultură şi media din Senat pe tema propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Membrii Comisiei pentru cultură și media a Senatului au avut miercuri o discuție la nivel de principii cu reprezentanții societății civile și ai sindicatelor pe tema propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune.

01 mart. 2017, 14:25
Discuţii în Comisia de cultură şi media din Senat pe tema propunerii de modificare a legii SRR şi SRTv

Președintele comisiei, senatorul PSD Lucian Romașcanu, le-a cerut celor prezenți la discuție ca în maximum zece zile să trimită în scris amendamentele și propunerile pe care le au, pentru ca, până la sfârșitul lunii martie, să se poată da un aviz la această inițiativă legislativă, potrivit Agerpres.

Romașcanu a subliniat că noua lege va trebui să fie urmată de un regulament de organizare și funcționare a televiziunii și radioului publice.

Discuțiile în cadrul comisiei s-au axat pe modul în care se face numirea politică de către partide a șefilor instituțiilor publice de media, fiind avansată și o variantă de depolitizare — salariați din instituțiile respective să fie propuși de către partide în Consiliul de Administrație (CA).

De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea de impunere a unor standarde de calitate în special în ceea ce privește TVR, dar fără ca aceasta să se transforme într-o televiziune comercială.

Deschiderea CA și pentru alte categorii de public; alegerea judicioasă a membrilor CA; separarea clară a atribuțiilor CA de atribuțiile Consiliului Director (CD); separarea funcției de președinte-director general; CD să fie format exclusiv din profesioniști; rolul CA să fie acela de „paznic” al misiunii publice a instituțiilor; modalitatea de demitere a CA, dacă să fie demis sau nu odată cu respingerea raportului de activitate în Parlament — toate aceste subiecte, precum și altele, au fost abordate în cadrul discuțiilor purtate în Comisia senatorială de cultură și media.

Pe de altă parte, s-a vorbit despre finanțarea radioului și televiziunii publice în contextul eliminării taxei radio-tv.

Președintele FRJ MediaSind, Cristinel Godinac, a evocat posibilitatea de a analiza reintroducerea taxei radio-tv.

Președintele comisiei a atras însă atenția că reintroducerea taxei trebuie asumată politic. Potrivit acestuia, trebuie să se vadă mai întâi ce se întâmplă fără taxă, iar dacă publicului i se oferă, de exemplu, o televiziune publică de top, atunci i se poate cere iar să plătească și o taxă.

Președintele FRJ MediaSind și-a exprimat speranța că această propunere legislativă, mult mai bună decât ceea ce există în prezent, va fi adoptată.

„Vom încerca cu sprijinul dumneavoastră să obținem o lege cât mai bună cu putință”, a afirmat senatorul Lucian Romașcanu, care a subliniat că nu trebuie uitat faptul că aceste instituții se află sub controlul Parlamentului.

Nu în ultimul rând, reprezentanții societății civile au amintit că discuția referitoare la instituțiile publice de media trebuie să includă și Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Președintele Comisiei pentru cultură și media a semnalat că singura problemă ca AGERPRES să intre pe acest pachet legislativ este că agenția nu este menționată în Constituție, așa cum sunt SRTv și SRR. El a spus că se vor căuta soluții și le-a cerut celor prezenți să se gândească la formula juridică în care să fie inclusă și agenția publică de presă.

Romașcanu a afirmat că pentru AGERPRES e „foarte important” să fie integrată în această structură de mass-media publică.

La rândul său, președintele FRJ MediaSind a susținut această idee și a punctat faptul că angajații AGERPRES au cele mai mici salarii din presă. El a spus că există situații în care angajați cu vechime maximă au salariul minim pe economie.

Președintele Comisiei pentru cultură și media a subliniat că misiunea, statutul și predictibilitatea fondurilor sunt cele mai importante trei aspecte în discuția referitoare la instituțiile publice din domeniul mass-media.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune a fost adoptată tacit în 2016 de Camera Deputaților și se află în dezbatere la Senat, care este Cameră decizională.