Olanda renunță la numerar, iar obiceiul de a plăti digital este atât de răspândit, încât pentru mulți existența unui portofel devine aproape irelevantă. Potrivit presei olandeye, citată de Capital, doar una din cinci plăți efectuate la casă este realizată în numerar. Yael Diamant, profesoară de Rețele Financiare și Dreptul Proprietății Europene la Universitatea Tilburg, explică faptul că Olanda este în fruntea Europei când vine vorba de digitalizarea plăților.
„În Olanda, am avut întotdeauna o infrastructură foarte bună pentru plățile cu cardul bancar și toată lumea are mare încredere în acest sistem. Când am studiat în Germania, acum cincisprezece ani, aveam un cont bancar la o bancă guvernamentală. Cu cardul însoțitor, nu puteam retrage bani de la o bancă comercială, în timp ce puteam retrage bani de la ambele cu cardul meu de debit olandez”, a spus Yael Diamant.
În rândul oamenilor cu vârste între 12 și 44 de ani, doar unul din șase mai poartă numerar. Cei mai mulți preferă să plătească rapid și comod cu telefonul mobil sau chiar cu ceasul inteligent. „Dintre toți „tinerii” din categoria de vârstă 12 până la 44 de ani, doar unul din șase mai are bani cash la el. Tinerii plătesc din ce în ce mai mult cu telefonul mobil sau cu ceasul. Apropo, fac asta singuri”, susţine Yael Diamant.
Pe de altă parte, şi comercianții preferă plata digitală, deoarece administrarea numerarului implică costuri și riscuri. Trebuie să păstreze rezerve de bani, să îi depoziteze în siguranță și să îi predea băncii la finalul zilei. Potrivit lui Yael Diamant, întreținerea acestui sistem costă anual aproximativ un miliard de euro. Cu toate acestea, este important ca plata să se poată face cu numerar. „Există oameni care au dificultăți cu plățile digitale. Și sunt oameni care doresc să aibă banii în portofel, pentru a avea controlul asupra cheltuielilor”,a mai spus Yasel Diamant.
Guvernul olandez și Banca Centrală Olandeză consideră că numerarul ar trebui păstrat. De aceea, este în curs de elaborare o nouă lege privind sistemul de plată, care a fost trimisă Camerei Reprezentanților la 21 martie 2025.