Dispar pepenii din România! Efectul neprăvazut războiului din Ucraina! De ce renunță cultivatorii la această cultură?!

Efectele războiului din Ucraina încep să se resimtă tot mai mult în România. Producătorii de pepeni sunt afectați și ei de creșterea prețurilor, motiv pentru care au decis ca anul acesta să cultive suprafețe mai mici de teren.

21 mart. 2022, 13:14
Dispar pepenii din România! Efectul neprăvazut războiului din Ucraina! De ce renunță cultivatorii la această cultură?!

Dispar pepenii din România! Efectul neprăvazut războiului din Ucraina! De ce renunță cultivatorii la această cultură?! Fermierii aleg ca, în locul suprafețelor pentru pepeni, să înființeze culturi de grâu și de porumb la care cheltuielile sunt mai mici.

Dispar pepenii din România. Conform unui prim calcul al cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni, investiția pentru un hectar de pepeni aproape s-a dublat comparativ cu anul trecut. Unii dintre fermieri au renunțat definitiv să mai cultive pepeni de Dăbuleni, alegând cerealele.

Dispar pepenii din România. În perioada aceasta, fermierii plantează semințele pentru răsaduri și își fac socoteli pentru vară. Din cauza scumpirilor la energie, costurile de producție au crescut semnificativ, astfel că dacă în 2021 investiția la hectar era de 15.000 de lei, anul acesta poate ajunge la 25.000 de lei.

Cultivatorii de pepeni spun că au redus suprafețele până la o treime. Nu numai energia a sărit la preț, ci și inputurile, care s-au scumpit cu 130-150%, iar cu 40% s-a mărit și prețul la folia pentru învelit. Pepenarii din Dăbuleni au declarat că se vor reorienta, iar în solul nisipos din zonă vor începe să pună cereale. Sunt conștienți că prețul este mai mic, dar și investiția este la jumătate.

„M-am reorientat, normal, pentru că eu băgam bani și abia îi scoteam pe aia și abia câștigam și eu sa zicem 100 de milioane. Mă ocup cu agricultura – grâu și porumb”, a spus un fermier.

Cu investiții dublate pentru cultura de pepeni, rezultatul va fi evident. Consumatorii vor cumpăra și pepeni în vară la prețuri semnificativ mai mari. Pepenarii spun că cheltuielile trebuie cumva scoase din prețul producției, iar cei care nu merg la piață vor vinde kilogramul de pepene din poarta fermei la 2 lei.

Specialiștii au confirmat că fermierii din zonă se vor reorienta către cereale în acest an. „Oamenii nu mai pot să își permită să pună aceleași suprafețe… pun culturile prășitoare, ori floarea soarelui, ori porumb pe suprafețele care rămân”, a menționat un inginer horticol.

În întreg județul Dolj au fost cultivate, anul trecut, aproximativ 3500 de hectare cu pepeni, iar dintre acestea 900 de hectare erau numai în Dăbuleni.

Citește și Pepeni muraţi felii pentru iarnă. Trucul pe care orice gospodină ar trebui să-l cunoască pentru un gust desăvârşitâ

Citește și Pepeni româneşti, cu doar 50 de bani kilogramul. Locul din România unde cultivatorii vând lubeniţele la preţuri derizorii